{ "title": "Kıymalı Lahana Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Kiymali-Lahana-Dolmasi-17.jpg", "date": "21.01.2024 22:18:42", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Kıymalı lahana dolması, lahana dolması bitlis yöresine özgü bir dolmadır, fakat bütün bölgelerimizde ve herkesin severek yediği bir dolma çeşididir. Bazılarına lahana dolması yapmak zor gelir, oysa yaprakları güzelce ayırıp haşlarsanız oldukça kolaydır. Üstelik lahana dolması yaparken yaprakların iki tartafını kapatmanızada gerek yoktur. Lahana dolması yapmanın özelliği içini kararında koymaktır, bütün dolmalarda olduğu gibi.

Kıymalı lahana dolması için malzemeler
Kıymalı lahana dolması nasıl yapılır?

İlk önce lahanayı yıkayarak dörde bölüyoruz ve bir orta boy tencereye yarıya kadar su koyarak kaynatıyoruz, kaynayan suya lahanaları atarak su tekrar kaynamaya başladıktan sonra beş dakika kadar haşlıyoruz, lahanaları haşlarken çok haşlanıp ezilmemesine dikkat etmemiz lazım. Haşlanan lahanaları süzgece çıkararak üzerinden soğuk su gezdiriyor ve kenarda suyun süzülmesini, soğumasını bekliyoruz. Bir taraftan pirinci iyice yıkayarak bir tepsiye koyalım, üzerine kıymayı, ince ince doğradığımız maydanozu, kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesi, ince ince doğradığımız soğanı ilave edelim, daha sonra ağız tadınıza göre tuz, karabibeber, kimyonu, pul biberi ve sıvı yağı ekleyelim iyice karıştıralım. Haşlamış olduğumuz lahana yapraklarını tek tek ayırarak avuç içi büyüklüğünde damarları enine gelecek şekilde keselim ve kalın damar kısımlarını çıkaralım, çıkardığımız kalın damarlı kısımları tencerenin dibine dizelim. Ardından kesip hazırladığımız lahanaların orta kısımlarına hazırladığımız iç harcından koyarak saralım ve tencereye dizelim, sardığımız lahana dolmalarımızın üzerini kapatacak kadar su ilave edelim ve ocağa alalm kaynadıktan sonra orta ateşe alarak 20-25 dakika pişirelim, piştikten sonra 15 dakika dinlenmeye bırakalım kıymalı lahana dolması servise hazır olmuştur.

Afiyet olsun.
" } ] }