{ "title": "Kuru Biber Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/kuru-biber-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 17:05:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kuru biber dolması, kendine has lezzeti olan dolma türlerinden biridir. Yöresel olarak biraz farklı yöntemlerle hazırlansa da dolmanın lezzeti her zaman güzel oluyor. Bu tarifte genellikle kıyma kullanılır. En önemli konu dolmada kullanılan kuru biberlerin yeni sezon mahsulü olmasıdır. Bu etkene pişme süresini önemli oranda etkileyecektir. Kuru biber dolmasını yaparken biberleri fazla harçla doldurmayın. Ayrıca yemeğe pişerken fazla su koymayın. B u tarif kuru biberlerle hazırlandığından, fazla sulu pişmemeli, pişerken suyunu çekmeli. Bir de ya dolmanın içini bir gün önceden hazırlayın ya da biberleri doldurunca bir gece buzdolabında bekletin. Daha lezzetli bir dolma olduğunu göreceksiniz. Bu tarifle kışın bile biber dolması yiyeceksiniz. Yapımına, malzemelerine dikkat ettiğiniz takdirde, lezzetli kuru biber dolmasını sevdiklerinize sunum yapabilirsiniz. Hadi ile başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kuru biber dolması için gerekli malzemeler
Kuru biber dolması nasıl yapılır?

Öncelikle kuru biberleri yıkayın. Bir süre biberlerin suyun içinde bekletilmesi gerekiyor. Daha sonra kuru biberleri 5 dakika kadar aynı suyun içinde haşlayın. Bu süreye dikkat etmelisiniz. Yoksa biberler dolma yaparken dağılır. Kevgire alarak kuru biberleri soğuk suya tutun ve iyice süzülmesini sağlayın.

Artık dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. İlk olarak kuru soğanları oldukça ince doğrayın. Maydanoz ve taze naneyi ince kıyın. Sarımsakları yine kıyarak harcın içine koyun. Harcın içine yıkanmış pirinci, baharatları ilave edin. Bu arada harcı karıştırmayı unutmayın. Domatesleri rendeleyin, kıymayı, biber salçasını harca karıştırın. Ancak biber salçasının bir kaşını sosu için ayırın. Kalan 2 yemek kaşığını içine koyun. Zeytinyağının yarısını da koyduktan sonra harcımızı karıştırıyor ve hazır hale getiriyoruz.

Şimdi haşlanmış kur biberleri harçla doldurmaya başlayabilirsiniz. Fakat biberlerin yarısına kadar malzeme koyun. Çünkü fazlası pişerken dışarılara taşar. Biberlerin harcını koyunca ağzını elinizle sıkıştırarak tencerenin içine yerleştirin. Ancak tencerenin dibine maydanoz sapları, taze nane koymanızı tavsiye ediyoruz. Dolmanız mis gibi olacaktır. Şimdi ayırdınız biber salçasını biraz sıcak suyla sulandırın. Dolmanın içine koyacağınız suyu kullandığınız pirince göre ayarlayın. Pirinçten biraz fazla su yeterli gelecektir. En son olarak tencerenin üzerine daha doğrusu dolmaların üstüne bir kapak kapatın. Tencereyi de kapatarak, ocağa aldığınız dolmaları pişirmeye başlayın. Kuru biber dolması pişmesine yakın içine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Sumakları bir bardak suyun içinde kaynatarak, suyunu da tencereye dökebilirsiniz. Dolmalar pişince ocaktan alın kapağını açarak yemeğin kendine gelmesi için bir süre bekleyin. Daha sonra yoğurt eşliğinde kuru biber dolması tarifini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }