{ "title": "Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Kuru-Patlican-Dolmasi-Zeytinyagli-66.jpg", "date": "21.01.2024 16:33:22", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı; olarak yapılabileceği gibi etli olarak da yapılabilir. Kuru patlıcan dolması özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağının en gözde yemeklerinden bir tanesidir. Daha çok Antep dolma olarak anılan kuru patlıcan dolması karışık olarak yani kuru biberle birlikte yapılabileceği gibi sadece patlıcan ile de yapılabilir. Kuru patlıcan dolmasında kullanılan patlıcan klasik yemeklerimizde kullandığımız patlıcandan daha farklıdır. Bu patlıcanlardan her birinden sadece bir tane dolmalık patlıcan yapılabilir. Kurutulması aşaması çok kolaydır. Zaten kabukları soyulmadığı için sadece yıkanıp oyuluyor. Hatta oymak için özel aparatlar da kullanılması mümkündür. Bu arada kurutulurken içerisine kâğıt doldurularak daha dik kuruması sağlanıyor. Sizlerde kuru patlıcan dolmasını yapmak için evde kendi imkânlarınız ile kurutmuş olduğunuz kışlık patlıcanlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca aktarlarda kurutulmuş patlıcan satılmaktadır. Buralardan aldığınız bu özel patlıcanları da kullanabilirsiniz.

Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı yapımı için malzemeler
Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı nasıl yapılır?

Kuru patlıcan dolmasının yapımı için öncelikle patlıcanların haşlanması gerekir. Bir tencerede suyu kaynatın ve yıkanmış patlıcan kurularını içerisinde haşlayın. Eğer doğrudan soğuk suya koyarsanız pişmesi daha zor olur. Haşlama seviyesi çok önemlidir. Çok fazla dağılmadan alınması gerekir. Haşlanan kuru patlıcanların suyunu süzün ve soğuması için bir kenara alın.

Kuru patlıcan dolmasının içi pişmeyeceği için işimiz daha kolay olacak. Bunun için derin bir kabın içerisine yıkanan pirinçleri boşaltın. Üzerine yemeklik doğranan soğan ile maydanozu, şekeri ve zeytinyağının yarısını ilave edin. Daha sonra sarımsaktan başlayarak tüm baharatları ve salçaları da ekleyip karıştırın. En son olarak bir yemek kaşığı ılık su ile limon tuzunu da eritip dolmanın iç malzemesi ile buluşturun. Tuzu da ilave ederseniz Kuru patlıcan olmasının içi hazır demektir. Kuru patlıcanın doldurulması aşaması çok önemlidir. Patlıcanların içinin çok doldurulmaması ve için tepilmemesi gerekir. Kuru patlıcanı yarısını biraz geçecek şekilde gevşekçe doldurup elinizle de dışından pirinçleri yayın. Yassı bir tencereye yatırarak dizin. Üzerine kalan zeytinyağını boşaltın ve dolmanın üzerini örtecek kadar tuzlu kaynar su ekleyin. En büyük ocağın kısık ayarında pişirin. Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı yapılmak istenildiğinde çok kolay yapılabilir.
" } ] }