Kuru patlıcan dolması, yöresel lezzetlerimizden biri olan kuru patlıcan dolması Antep bölgesine ait bir yemektir. Yaz mevsimin de taze olarak alınan patlıcanların iç kısımlarının oyulup kurutulması ile yapılan kuru patlıcan çoğunlukla kış mevsiminde tüketilmektedir.
Kuru patlıcan dolmasını etli veya zeytinyağlı hazırlayabilirsiniz. İç harcını etli yapmak isterseniz malzemeleri çiğ olarak hazırlayıp dolmayı doldurabilirsiniz. Lakin zeytinyağlı olarak hazırlamak istiyorsanız malzemenin iç kısmını önceden kavurup dolmayı doldurabilirsiniz. Kuru patlıcan dolmasını daha acı sevenler içerisine isot veya acı biber salçası ilave edebilirler.
Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
1 dizi kuru patlıcan toplam 12 tane
300 gr dana kıyma
2 diş sarımsak
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı veya acı biber salçası
1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limon
1 tatlı kaşığı tuz
2 tane kuru soğan
1 tutam maydanoz
Karabiber ve kırmızı pul biber
Dolmasının Sosu için
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 şeker kaşığı tuz
1 litre sıcak su
1 çay kaşığı sumak veya limon tuzu
Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?
Kuru patlıcan dolmasının hazırlanmasına patlıcanları haşlamak ile başlayın. Bunun için geniş bir tencerenin içerisine su ilavesi yapın ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Su kaynamaya başladığında içerisine bir fiske tuz ilavesi yapın ve ocağın altını yüksek ateşe getirin. İpte dizili olan patlıcanları kaynar suyun içerisine alın ve birkaç taşım kaynatın. Patlıcanları çok fazla yumuşamadan suyun içerisinden alın ve bir delikle kabın içerisine bırakın. Patlıcanların suyu süzülürken siz de bu arada iç harcı hazırlamaya geçin.
İç harcı hazırlamak için öncelikle kıymayı bir karıştırma kabının içerisine alın. 2 tane kuru soğanın kabuklarını soyun ve ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan kuru soğanları kıymanın üzerine alın. Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırın. Pirinci bol su ile yıkayın ve iç harcın bulunduğu karıştırma kabına alın. Sarımsakları da ince kıyım olarak doğrayın, biber ve domates salçasını da ilave edip harcı yoğurun. Yoğrulmuş olan iç harcı suyu süzülen patlıcanların içerisine çok dolmayacak şekilde yarısına kadar doldurun. Bütün patlıcanları doldurduktan sonra tencerenin içerisine dizin ve ağız kısımlarını birbirine yapıştırın.
Dolmanın sosunu hazırlamak için bir tavanın içerisine sıvı yağı ve salçayı ilave edip kavurun. Salça kıvama gelince içerisine sumak veya limon tuzu ekleyin. Kaşıkla karıştırın ve üzerine bir litre sıcak su ilavesi yapın. Hazırlanmış olan sosu dolmaların üzerine gezdirerek dökün. Dolmanın çok şişmemesi ve taşmaması için üzerine bir tabak veya dolma kapağı kapatın. Orta harlı ateşin üzerinde dolmaları pişirin. Yaklaşık 30 dakika kısık ateşte 20 dakikada orta harlı ateş de pişirmeniz yeterli olacaktır. Pişmiş olan dolmaları bir dakika dinlendirin ve ardından servis tabağının üzerine alın. Dolmaların etrafına limon dilimleri yerleştirip sunum yapın.