{ "title": "Kuzu Dolma", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/kuzu-dolma.jpg", "date": "20.01.2024 07:19:26", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kuzu dolma, aslında çok zahmetli bir yemektir. Zahmetinin yanı sıra kuzu dolması 3-4 kişinin yaparak yiyebileceği bir yemek değildir. Çünkü bu yemek genellikle çok kalabalık davetlerde yapılan ve bu şekilde tüketilen bir yemektir. Kuzu dolması adından da anlaşıldığı gibi kuzudan yapılan bir yemektir. Bu yemeği yapmak için ortalama on kişilik bir davete ihtiyacınız vardır. Özellikle toplu davetlerde bu yemeğin yapılması ile misafirlerinize çok muhteşem lezzetler sunabilirsiniz. Kuzu dolmasını apartmanda ya da dairenizde yapmanız mümkün değildir. Bunun için odun ateşi yakabileceğiniz yerler gerekir. Çünkü kuzu dolması koca kazanlar ve ateşler yardımı ile yapılmaktadır. Kuzu etkinin yavaş yavaş pişerek yapıldığı bu mükemmel lezzet ayrıca kuzu içerisine doldurulan pilavla da kendisini sevdirmektedir. Çünkü kuzunun içerisine doldurulan pilav normal pilavlar gibi değildir. Son derece lezzetli olan bu mükemmel yiyecekler oldukça yaygın olarak ülkemizde yapılmaktadır. Ülkemizin doğu kesimlerinde hem hayvancılığın daha yaygın olarak yapılması hem de bu gibi yemeklerin yapımı için müsait yerlerin daha fazla olması nedeni ile kuzu dolma yemeği bu bölgelerde çok daha yaygın olarak yapılır. Özellikle köy davetlerinde bu gibi uygulamalar çok fazla yapılır. Şimdi kuzu dolma yemeğinin yapılışı için kullanılacak malzemelere geçmeden önce belirtmek isterim ki bir adet kuzunun kesilerek sadece gövdesi kalacak şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Kuzu tam olarak kesilir ve içi boşaltılır. Daha sonra dolma yapılışına geçilir.

Kuzu Dolma Malzemeleri
Kuzu Dolma Nasıl Yapılır?

Adım 1: Temizlenmiş olan kuzuyu öncelikle büyük bir tencereye ya da kazana yerleştirin. Üzerine kadar su olacak şekilde suyu doldurun ve ocağı ya da odun ateşini yakın. Bu şekilde kuzuyu iyice uzun süre pişirin. Bu işlem ilerledikçe kuzunun eti lime lime olacak hale gelecektir. Eti ayıklanabilecek hale geldiğinde artık ocağın altını kapatabilirsiniz. Kuzumuz pişerken sizlerde kuş üzümlerinin saplarından ayrılması için süzgeç içerisinde iyice ezin ve saplarını ayıklayın. Daha sonra soğuk suya koyarak şişmesini sağlayın.

Adım 2: Şimdi bir tava içerisine malzemelerde bahsettiğimiz kadar yağın bir çorba kaşığını eritin ve yağ ateşte iyice kızınca çam fıstıklarını tavaya ekleyin. Bir süre kızartarak rengi sarıya dönecek kadar bekleyin. Bu işlem tamamlandıktan sonra soğanları ve ciğerleri ekleyerek hep birlikte kavurun. Bir süre bu şekilde soğanlar pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra kuzuyu pişirdiğiniz sudan dört bardağını, kuş üzümlerinin tümünü ve bir miktar tuzu derin bir tencereye ekleyerek kaynatmaya başlayın.

Adım 3: bu karışım kaynarken sizlerde pirinçleri temiz bir şekilde yıkayıp süzün. Karışım kaynar kaynamaz pirinçleri de ekleyerek bol bol karıştırın. Daha sonra tencerenin ağzını kapatın ve ateşin altını kısın. Bu şekilde pirinç suyu tam olarak çekene kadar bekleyin. Bu işlem aynen pilav pişirme işlemine benzer.

Adım 4: Artık kuzu dolma yemeğinin zor ve son kısımlarına geliyoruz. Tam olarak suyunu çekerek pilav haline gelmiş olan pirinçleri tahta kaşık kullanarak iyice karıştıralım ve kuzunun karnına doldurun. Daha sonra kuzunun açık yerlerini dikerek pilavın dökülmesini engelleyin. Şimdi çok geniş bir tavada yağın geri kalanını eritin ve kuzunun üzerine soğan suyunu gezdirin. Şimdi kuzuyu tavaya yerleştirin ve iyice kızarana kadar yağ içerisinde pişirin. Artık kuzu dolma yemeğini servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }