Lor Dolması; Erzurum yöresine ait bir yemektir. Lor dolması Erzurum yöresine ait bir yemek olarak kalmamış hemen hemen her ilde yapılmakta besin değeri oldukça yüksek ve doyurucu bir yemektir. Yapımı kolay değiş emek ister. Misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak ve ikram etmek isteyenlerin sofralarında en başına yer almakta. Lor dolması bahsettik tarifini vermezsek olmaz.
Lor Dolması Malzemeleri
1 kg lor
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
1 demet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı durgun
3 su bardağı süt (1 su bardağı sütü iç harcın yapımı için ayırın)
4 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 demet pazı yaprağı
Lor Dolması Nasıl Yapılır?
İlk olarak bulguru, pirinci ve tuzu 1 su bardağı sütü bir tencereye koyup orta ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Piştikten sonra derin bir karıştırma kabına alıyoruz ve üzerine taze loru, taze soğanı, kuru soğanı, durgunu ve sıvı yağı ekleyip yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi bitikten sonra biraz dinlemeye bırakıyoruz. Karışım dinlenirken pazı yapraklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra derin bir tencerenin içinde haşlıyoruz. Haşlanmış olan pazı yaprakların içine yapılan lor karışımını koyup yaprak dolması gibi sarıp fırın tepsisine sıra sıra diziyoruz. Sarma işlemi bittikten sonra dolmaların üzerine 4 yemek kaşığını tereyağı eritip gezdirin ve hemen ardında kalan süttü de dolmaların üstünde gezdirin. Daha önce ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.