{ "title": "Mantar Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/mantar-dolmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:46:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mantar dolması, belki de daha önceden hiç tatmadığınız bir yemek. Ancak değişik lezzetler her zaman yemeklerinize renk katacaktır. Biliyorsunuz mantar kalorisi oldukça düşük bir besindir. Bu nedenle mantar dolması tarifini kilo vermek isteyenler, kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler mutlaka denemelidir. Bu dolmayı hazırlamak fazla zamanınızı da almayacak. Sadece iri şapkalı mantarlardan dolma yapmaya çalışın. İçine harç koyacağınız için, küçükler pek işinizi görmez. Bu özel lezzeti özel günlerinizde bile hazırlayabilirsiniz. Herkesin beğenisini kazanacağından emin olun. Dilerseniz mantar dolmasını beraber yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Mantar dolması için gerekli malzemeler
Mantar dolması nasıl yapılır?

Mantarların ilk olarak köklerini dibinden çıkarın. İster mantarların kabuklarını soyun, isterseniz limonlu suyun içine koyarak bekletin. Biliyorsunuz mantar içine suyu hemen çeker. Kabuklarını soymayı tercih ederseniz, yıkamanıza gerek kalmaz. Kolayca dışından kabuklarını ayıklayabilirsiniz. Onun dışında kararmasına engel olmak için limonlu suya mutlaka koymanız gerekecek.

Şimdi dolmanın içini hazırlamaya başlayabiliriz. Her zamanki gibi önce kuru soğanı ince bir şekilde doğrayın. Bunu tavanın içinde kavurmaya başladığınızda, yeşil biberi de ince doğrayarak içine atın. Daha önceden kuzu etini ince şekilde doğramış olun. Ancak eti mümkün olduğu kadar küçük doğrayın. Kıymadan az iri olması yeterli gelecek. Bunu da tavanın içine atarak pişirmeye devam edin. Burada etin suyu salıp çekinceye kadar pişirin. İçine tuzunu ve baharatları da atın. Domates salçasını ve ince doğranmış domatesi de ilave edin. Harç suyunu çektiğinde hazır olacak.

Bundan sonra mantarların içini doldurmaya başlayabilirsiniz. Mantarın içine alabildiği kadar harç koyun. Bunları fırın tepsisine ya da bir borcamın içine dizin. Bütün mantarları harçla doldurduktan sonra, sosunu hazırlayın. Az yağla domates salçasını kavurun. İçine az tuz ve karabiber atın. Biraz da sıcak su koyun. Yalnız suyu az koyun. Çünkü mantarda pişme sırasında su salıyor. Bir taşım kaynatıp sosun altını kapatın. Sosu mantar dolmasının üzerine dökün. Bu arada fırını 200 derecede ısıtın. Mantarların olduğu tepsiyi fırına atın. Ortalama 20-25 dakikada mantar dolması pişer. Fırından almadan önce üzerlerine kaşar peynirinden dilimler keserek yerleştirin. Peynirler eriyip, kızarıncaya kadar fırında tutarak, mantar dolmasını dışarı alın. Yanında pilavla birlikte mantar dolması ile harika bir sunum tabağı hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }