{ "title": "Midye Dolma", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/midye-dolma.jpg", "date": "20.01.2024 02:05:03", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Midye Dolma, Eski zamanlardan buyana oldukça hoşlandığımız, fakat memleketten oldukça uzaklara gitmeden önce evde yapılabileceğini asla düşünmediğimiz bir meze türüdür. Yokluk gelişmenin anası gerçekten de. Yaklaşık olarak son dört sendir yapıyoruz ve daha ilk denemelerden bu yana, gözlerimiz kapalı halde tüketirken gürültüleri ve kokuları ile balık pazarını yanı başımıza getiriyor. İçinde bulunanları kendi keyfinize göre ayarlamaya olanak sağladığı için de damak zevkinize en uygun olan biçimde uygulanabilir. Yapması çok kısa bir şekilde değildir. (Malum, neresinden bakarsanız bakın yine de dolma) fakat neticeden memnun kalmayan bulunacağını hiç sanmıyorum.

Midye Dolma Malzemeleri
Midye Dolma Nasıl Yapılır?

Midyelerin kabuklarını kazıyıp iyi bir şekilde yıkayın. Soğuk olan suyun içerisinde biraz bekletilip dolu ve kırık olanları atılır. Büyük bir tencereye midyeleri, 1 litre suyu ve tuzu koyup ısıtılır. Tahta bir kaşık yardımı ile midyeleri karıştırarak kaynayınca çıkartılır. Midyeler açılır açılmaz ateşten alınıp midyeleri başka bir kaba alın. Israrla açılmamış olan midyeler bulunuyorsa onları da atin. Kaynama suyunu dinlenmeye bırakın. İç pilav, diğer dolmalardaki iç pilavdan fazla bir farkı yoktur.

Soğanları ince bir şekilde doğrayıp zeytinyağında iyice oldurun. İçine, ince kıyılmış olan sarımsak ve fıstıkları da koyup fıstıklar hafif bir şeklide renk değiştirene kadar kavurun ve ardından pirinç, nane, karabiber, tarçın, yenibahar, şeker ve pul biberi koyup iyi bir şekilde karıştırın. Midyeleri haşlanan sudan 2 su bardağını ve kuş üzümlerini pirinçlere koyup, karıştırın. Bu safhada pilavın tuzu da ayarlanabilir. Suyunu çekene kadar düşük olan ateşte pişirilir. Bu safhanın bitiminde pirinçler tam pişmemiş bir durumda olacaktır.

Midyeleri açıp iç pilavla (Fazla tıka basa olmayacak biçimde) doldurun. Pirinçler pişmeye devam edip şişecekleri için midyelerde biraz yer kalabilir. Geniş olan bir tencereye dik bir şekilde balık istifi bir şeklide dizin. Üstüne geri kalan haşlama suyunu (Yaklaşık 2 bardak kalmış olması gerekmektedir) ve 2 bardak yeni suyu koyup kaynamaya çıkartın, orta ateşte pişirin. Yaklaşık olarak 20 dakika içerisinde midye dolmalar hazır olacaktır.
" } ] }