{ "title": "Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Oktay-Usta-Kuru-Patlican-Dolmasi-65.jpg", "date": "21.01.2024 02:08:40", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıcan dolmasını zeytinyağı ile yapabileceğiniz gibi Antep usulü bıçak kıyma ile de yapabilirsiniz. Her ikisi de oldukça lezzetli ve güzel olmaktadır. Benim babaannem yaz aylarında organik olarak yetiştiriyor ve özenle toplayıp kuruttuğu patlıcanlardan bana da verdi. Kurutulmuş sebzelerin daha çok faydalı olduğunu biliyordum hazır bulmuşken yapayım dedim. Fakat ben hiç pişirmemiş tim nasıl yapacağım diye düşünürken arkadaşım Oktay ustanın tariflerine bak orada güzel tarifler var dedi Ben de hemen kuru patlıcan tarifine baktım ve yapmaya başladım. Buyurun beraber yapalım.

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması malzemeleri
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Bir orta boy tencereye zeytinyağını ve doğradığınız soğanları ilave edip kısık ateşte pembeleştirin. Bulguru yıkayın süzün ve soğanların üzerine ilave edin bulgurlar tane tane olana kadar karıştırarak kavurun. Kavurduğunuz bulgurların üzerine incecik kıydığınız sarımsakları, salçaları ve baharatını ilave edin bir, iki karıştırın. Kavrulan bulgurların üzerine 2 su bardağı kaynar suyu ekleyin ve tuzunu da ekleyip bulgur suyunu çekene kadar pişirin ocağı kapatın. Bir geniş tencereye bol su koyun ve birazda tuz ilave edip kaynatın. Kaynayan suyun içine yıkadığınız patlıcanları ilave edip 10 dakika kadar haşlamaya bırakın. Haşlanan patlıcanları bir kevgir yardımı ile çıkarın hafif soğumasını bekleyin, patlıcanlar sıcak iken doldurmaya başlayıp elinizi yakmayın. Haşlanan patlıcanları üzerinde bir parmak kalacak ve gevşek şekilde bulgur harcıyla doldurun.

Kuru patlıcan dolmaları pişerken içinde bulgurların çıkmaması için elinizle patlıcanların ağız kısmını birleştirin. Bir yayvan tencereye ağızları birbirine gelecek şekilde dolmaları yerleştirin. Dolmaların üzerine geniş bir tabak yerleştirin ve üzerine 2,5 su bardağı kaynar suyu dökün ve az tuz serpin tencerenin kapağını kapatıp kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan tencerenin altını kısık hale getirin patlıcanlar yumuşayana kadar pişsin. Kuru patlıcan dolması pişince üzerine limon suyunu ve nar ekşisini ilave edip bir 10-15 dakika kadar daha pişirin. Pişen dolmaları 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis tabaklarınıza alın, dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }