Patates dolması, yapımı da diğer dolma çeşitlerine çok fazla benzemektedir. Fakat patates ile dolma yaparken mutlaka kıyma kullanmaya özen gösterin. Patates dolması kıymalı daha lezzetli olur. Çocuklar genellikle sebze dolmalarını pek sevmezler. Fakat patates dolması diğer dolmalardan bu konuda biraz daha farklıdır. Çocuklar genellikle patates dolmasını keyifle yerler. Ben karışık yaptığım dolmaların içerisinde mutlaka 1-2 tane patates dolmasına da yer verdim. Bu sayede oğlum zamanla diğer dolma çeşitlerini de yemeye başladı. Patates dolması yaparken kullanacağınız patateslerin çok büyük olmasına özen gösterin. Böylece hem patates hem de içindeki malzeme daha kolay pişer, bu arada patates dolması piştiğinde mutlaka üzerine kuru nane dökün ve yanında biraz yoğurtla ikram etmeye önem verin. Özellikle misafirleriniz için hazırladığınız patates dolması tek başına sunum yapılırsa biraz yavan kalabilir.
Patates dolması yapımı için gerekli malzemeler
8 adet küçük boy patates
200 gr. Dana kıyma
Yarım su bardağı pirinç
1 adet büyük boy soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
1 adet domates
1 avuç dereotu
1 tatlı kaşığı toz nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Patates dolması nasıl yapılır?
Pirinci ayıklayarak yıkayın. Üzerine yemeklik olarak doğranan kuru soğan ile tüm yeşillikleri ekleyip karıştırın. Daha sonra domates ile sıvı yağın yaklaşık olarak yarısı hariç tüm malzemeleri ilave ederek malzemenin iyice birbiriyle buluşmasını sağlayın. Artık böylece patatesleri soyma aşamasına geçebilirsiniz. Patatesleri soyun ve dışları biraz desenli olsun isterseniz rendenin iri tarafı ile biraz şekil vermeye çalışın. Tüm patateslere aynı işlem uygulandıktan sonra patateslerin iç kısımlarını oyabildiğiniz kadar oyun ve yanlarına ve altına bıçak ile kesik atın. İçerisinden çıkan patatesleri sakın atmayın. Patatesleri oyduktan sonra bir kaşık yardımıyla içine kesinlikle sıkıştırmadan yarısına kadar iç malzeme ile doldurun. Bu işlem tamamlandığında patates dolmalarının ağız kısımlarını domates ile ya da patatesin içerisinden çıkan parçalar ile kapatın. Daha sonra tencereye tek sıra halinde dizip üzerini kapatacak kadar su ile doldurun. Bu arada kalan sıvı yağı da gezdirmeyi unutmayın. Patates dolması tamamen kaynamaya başlayana kadar ateşi yüksek ayarda tutun. Daha sonra yarım ayarına alıp pişirin. Patates dolması piştikten sonra üzerine toz nane ekip ılık haldeyken servis edin. Bu arada yanına yoğurt koyarak servis edin.