Patlıcan dolması, patlıcan mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılan sebzelerden biridir. Besleyici özelliği yüksek olan patlıcan birçok şekilde hazırlanarak değişik ana yemekler ortaya çıkabilir. Ayrıca salata, turşu gibi farklı amaçlar için de kullanılan sebzelerden biridir. Yazın kurutularak saklanabildiği için tüm yıl boyunca patlıcan tüketmek mümkündür. Sağlı açısından da oldukça faydalı olan patlıcan A vitamin bakımından mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca C, E ve K vitaminleri bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Sodyum, potasyum ve magnezyum içeriği de bulunan patlıcan, bu vitamin ve mineraller sayesinde başta şeker hastalığı olmak üzere daha birçok hastalığa karşı şifa kaynağıdır. Saç, tırnak ve cilt sağlığı için de önemi büyüktür. Patlıcan dolmasına geçmeden önce faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;
Patlıcan şeker hastalığına karşı iyi gelir.
Kalp ve beyin sağlığını korur.
Vücutta demir eksikliğine karşı iyi gelir.
Kilo vermeye yardımcı olan bir sebzedir.
Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar.
Sigarayı bırakmak için faydalı olduğu düşünülmektedir.
Cilt, saç ve tırnak sağlığını korur.
Antibateriyel ve antioksidan etkisi bulunmaktadır.
Lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Dolayısı ile kolesterolün sağlıklı bir seviyede kalmasına yardımcı olur.
Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
1 kg patlıcan
200 gr kıyma
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tane orta boy kuru soğan
2 tane orta boy domates
3 diş sarımsak
1 çay bardağı pirinç
2 kahve kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
Yeteri kadar tuz
2 su bardağı sıcak su
1 tutam ince kıyılmış maydanoz
Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?
Patlıcanlar uzunluğuna göre iki ya da üç parçaya bölünür. Her bir parça patlıcan pijama şeklinde soyularak, içleri oyulur. Çukur bir kabın içine tuzlu su yapılarak oyulan patlıcanlar suyun içine atılır. Bu sayede kararmaları önlenir. Tüm patlıcanlar oyulduktan sonra iç harcı hazırlanır. Pirinç ayıklanarak bol su ile yıkanır. Suyu süzülerek çukur bir kabın içine alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra pirincin üzerine rendelenir. Domatesin kabukları soyulup, ufak ufak doğranıp malzemelere eklenir. Sarımsak soyulduktan sonra rendelenir. Kıyma, 1 kahve kaşığı salça, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, nane, tuz ve sıvıyağ malzemelere eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Karıştırma aşamasında pirinçlerin kırışmamasına özen gösterilmelidir.
Tuzlu suda bekletilen patlıcanlar suyun içinden alınarak çeşmenin altında yıkanır. Suyu süzüldükten sonra hazırlanan iç harçtan doldurulur. Patlıcanların ağız kısmında bir santim kadar boşluk kalması gerekir. Doldurulan patlıcanlar uygun bir tencereye sıralanır. 1 kahve kaşığı domates salçası 2 su bardağı sıcak suyun içinde inceltilerek dolmaların üzerine gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, kaynayıncaya kadar yüksek ocakta bekletilir. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır. Yaklaşık 50 dakika pişirildikten sonra patlıcan dolması servis için hazır olur.