{ "title": "Pazı Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/pazi-dolmasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 01:52:11", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Pazı dolması bazı insanlar tarafından tevek sarması olarak bilinmektedir. Aslında iki isim de bu yemek için uygundur. Bazı yörelerde tevek sarması, bazı yörelerde yaprak sarması, bazı yörelerde ise pazı dolması olarak geçen bu yeme şüphesiz ülkemizin %95'inin sevdiği bir yemektir. Pazı dolması son derece büyük el becerisi gerektirmektedir. Bu nedenle el becerisi olmayan insanlar bu yemeği yaparken oldukça zorlanır ve hatta yapamayabilir. Bu durumda aslında yeni yeni küçük aletler ile pazı dolmasını elle değil makine ile sarabilirsiniz. Böylece el becerisi iyi olmayan insanlarda çok rahat bir şekilde pazı dolması yaparak ailesine ve misafirlerine kendi yaptığı mükemmel lezzetler sunabilir. Bunun için bazı malzemeler gerekmektedir. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra sizlerde pazı dolmasının yapılışına geçebilirsiniz. Çok eski zamanlardan beri yapılan pazı dolması, günümüze gelene kadar birçok değişime uğramıştır. Bu nedenle eski zamanlara göre oldukça lezzetli bir hale gelmiş ve insanlar tarafından gün geçtikçe sevilmiştir. Günümüzde bu dolmayı sevmeyen insan son derece azdır. Şahsen ben bugüne kadar pazı dolmasını sevmeyen görmedim. Pazı dolması yapılışında malzemelerin ayarlamasını iyi yaparsanız çok daha büyük lezzetler alabilirsiniz. Bu nedenle birazdan söyleyeceğim malzemeleri iyi ayarlayarak mükemmel lezzetleri ve kıvamı yakalayabilirsiniz. Şimdi pazı dolmasının hangi malzemelerden yapıldığına bakalım.

Pazı Dolması malzemeleri
Pazı Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle pazıları çok temiz bir şekilde yıkayalım ve damar kısımlarını ayıklayalım. Bu işleme özen gösterin. Çünkü pazılarında damar kısımları daha sonradan sorun haline gelebilir. Tam olarak temizledikten sonra ise bu pazıları kaynayan su içerisine bırakın ve 30 saniye kadar bekleyin. Bu süre içerisinde iyice kaynayan bu pazıları sudan çıkarın. Bu sırada kaynayan sudan kendinizi korumaya dikkat edin.

İkinci işlemimizde ise pirinçleri temiz bir şekilde iki kez yıkayın ve süzün. Maydanozu, naneyi ve soğanları ayrı ayrı ince şekilde doğrayın. Daha sonra geniş bir kap içerisinde soğanları, naneyi, maydanozu, pirinci, salçaları, kıymayı, zeytinyağını, tuzu ve biberi ekleyin. Daha sonra tüm bu malzemeleri bol bol karıştırın. Tam olarak karıştırdıktan sonra artık pazı dolması için iç harcımızı da hazırlamış olduk. Bu aşamada malzemelerin iyice karışmış olmasına ve için tuz oranına dikkat edin.

Üçüncü işlemimizde pazıları avuç büyüklüğünde koparın ve içerisine bir miktar iç harç koyarak kalemden daha kalın olacak şekilde güzelce sarın. Sarma işlemini çok iyi yapmanız gerekir. Çünkü bu dolmaların pişerken dağılmaması gerekir. Aksi durumda pazı dolması beklediğiniz gibi son bulmaz. Tüm pazıları aynı şekilde dolduralım ve tencereye yan yana ve üst üste dizelim. En son bu sarmalar açılmaması için tencere büyüklüğünde ağır bir tabak koyun ve ocağı açın. Sarmaların üzerini geçecek kadar suyu koyduktan sonra ocağın altını açın ve 40 dakika kadar pazı dolması pişmesi için bekleyin. Artık dolmanız hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }