{ "title": "Şalgam Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Salgam-Dolmasi-29.jpg", "date": "19.01.2024 19:46:05", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Şalgam dolması; Yöresel yemeklerden biridir şalgam dolması. Erzurum yöresine ait bir yemektir. Hem sağlık açısından hem de lezzet açısından çok güzeldir. Şalgam A, B, C vitaminleri bakımından çok zengindir. Özellikle şalgam kış aylarında daha çok tüketilir. Şalgam kebapların yanında şalgam suyu olarak tüketilir.

Şalgam dolmasının malzemeleri
Şalgam dolmasının üzeri için
Şalgam dolması nasıl yapılır?

10 adet şalgam elma gibi soyulur ve güzelce yıkanır. Enine bir parmak kalınlığında dilimlere kesilir. Büyükçe bir kabın içerisine iki adet kuru soğanı küçük küçük doğrayıp üzerine 300 gram kıyma eklenir. Bir yemek kaşığı domates salçası ve biber salçasını da ekleyin. Üç çay kaşığı reyhan, karabiber, kırmızı pul biber ve yeterince tuz eklenir. Bir fincan pirinç ve yarım su bardağı bulgur da yıkanıp iyice süzülür ve kıymalı harca eklenir. Tüm malzemeler iyice karıştırmak suretiyle iyice yoğrulur. Hamburger yapar gibi iki dilim şalgam arasına kıymalı harç yerleştirilir. Tüm dilimler bu şekilde hazırlanıp tencereye dizilir. Bir yemek kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı tereyağında iyice kavrulur. Daha sonra üzerine bir su bardağı su ve yeterince tuz eklenir. Şalgam dolmalarının üzerine hazırlanan salça sosu dökülür. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklenen yemek pişmeye bırakılır. Yemeğin tuzu kontrol edilir. Şalgamlar yumuşayınca şalgam dolması hazır demektir. Üzeri için yoğurt, dövülmüş sarımsağı karıştırın. Şalgam dolması piştikten sonra bir tabağa alıp yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }