{ "title": "Şırdan Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Sirdan-Dolmasi-19.jpg", "date": "21.01.2024 17:32:41", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Şırdan Dolması, Şırdan, Midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı şırdan dolmasıdır. Bu yiyecek hazırlanırken genelde kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana ilimizde daha çok meşhurdur. Adana'da kebabı ve şalgamı kadar yaygındır. Fakat bu ilimiz dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir. Koyunun midesinden 4 bölümünden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine pul biber ve kimyon serpilir. Şırdancılık Adana'da neredeyse başlı başına bir sektördür. Adana'da kesilen koyunların ihtiyacı karşılamadığı için başka şehirlerden bu ilimize çiğ şırdan getirtilmektedir. Kış ya da yaz olmamak üzere her mevsim tüketilmektedir, bu ilimizde hemen hemen her köşebaşında bir şırdancı vardır.