{ "title": "Şırdan Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Sirdan-Dolmasi-19.jpg", "date": "21.01.2024 17:32:41", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Şırdan Dolması, Şırdan, Midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı şırdan dolmasıdır. Bu yiyecek hazırlanırken genelde kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana ilimizde daha çok meşhurdur. Adana'da kebabı ve şalgamı kadar yaygındır. Fakat bu ilimiz dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir. Koyunun midesinden 4 bölümünden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine pul biber ve kimyon serpilir. Şırdancılık Adana'da neredeyse başlı başına bir sektördür. Adana'da kesilen koyunların ihtiyacı karşılamadığı için başka şehirlerden bu ilimize çiğ şırdan getirtilmektedir. Kış ya da yaz olmamak üzere her mevsim tüketilmektedir, bu ilimizde hemen hemen her köşebaşında bir şırdancı vardır.

Şırdan Dolması İçin Malzemeleri
Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?

İçi temizlenmiş şırdanların her iki yüzünü ilk önce soğuk suyla, sonra sıcak suyla içinize sinecek biçimde yıkayın. İyice temizlendiğine inandığınız şırdanı birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletin ve yeniden yıkayın. Soğanları küçük küçük doğrayın. Pirinç ve diğer malzemeler ekleyerek karıştırın.

Malzemeleri, şırdanlara el yordamıyla doldurun. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirin. 1-2 saat kadar pişirin, üzerine arzu edilen miktarda kimyon dökerek servis edin.

Afiyet olsun.

" } ] }