{ "title": "Soğan Dolması Tarifi", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/sogan-dolmasi-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 08:43:12", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Soğan dolması tarifi, soğan dolması Türk mutfağında geleneksel olarak yapılan ve genelde ana sıcak olarak kullanılan bir dolma türüdür. Özel günlerde, davet masalarında ya da ortaya değişik bir tarif çıkarmak istendiğinde yapılabilir. Soğan dolması dolma tarifleri arasında sıkça adı geçse de pek tercih edilmeyen ancak oldukça lezzetli bir dolma tarifidir. Daha önce hiç soğan dolması denemeyenler için muhteşem bir deneyim olacak soğan dolması tarifine birlikte göz atalım.

Doğan Dolması Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
Soğan Dolması Tarifi Sosu için
Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

10 tane orta büyüklükte olan kuru soğanın kabukları soyularak, ortadan ikiye kesilir. Tüm soğanlar aynı şekilde hazırlanarak uygun bir tencereye alınır. Soğanların üzerini geçecek şekilde su eklenir. Suyun üzerine 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi ve tuz ilave edilir. Soğanlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğanlar sarılacak yumuşaklığa ulaştığında ocağın altı kapatılır. Soğanlar bir süzgeç yardımı ile sudan çıkarılarak soğumaya bırakılır.7
Bu arada iç harcı hazırlanır. Pirinçler ayıklandıktan sonra bol su ile birkaç el yıkanır. Suyunu süzdükten sonra karıştırma kabına alınır. İçine, kıyma, yarım çay bardağı sıvıyağ, 1 tane ince kıyılmış ya da rendelenmiş soğan, kabukları soyulup minik doğranmış domates, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane, biber ve domates salçası, tuz, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış nane, dereotu ve maydanoz eklenerek hafifçe karıştırılır.

Soğuyan kuru soğanlar yaprak yaprak ayrılır. Her bir soğan yaprağına iç harçtan koyularak yaprak dolması şeklinde sarılır. Sarılan yapraklar itina ile uygun bir tencereye sıralanır. Soğan ve iç harç bitene kadar soğanlar aynı şekilde sarılıp, tencereye dizilir.

Dolmanın sosu için ufak bir tencereye tereyağı eklenerek eritilir. Yağ eridikten sonra üzerine domates salçası eklenip kavrulur. Kırmızı pul biber, karabiber ve nane ilave edilip 1 dakika kadar daha ocakta bekletilerek ocaktan alınır. Hazır hale gelen sos sarılan soğan dolmalarının üzerine eşit şekilde dökülür. Üzerine tekrar 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenerek dolma kısık ocakta pişmeye bırakılır. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kısık ocakta pişirilir ve sıcak olacak şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }