{ "title": "Yalancı Dolma", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/yalanci-dolma.jpg", "date": "23.01.2024 04:29:14", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Yalancı dolma, nam-ı değer zeytinyağlı dolmadır. Türk mutfağında et kullanılmadan hazırlanan, soğuk ya da sıcak servis edilen bu sarma ve dolmalar yalancı olarak addedilmişlerdir. Genellikle asma yaprağı, lahana, patlıcan, biber gibi sebzelerle hazırlanır. Soğuk olarak servis edildiğinde yanında limon dilimleri de verilir. Yunanistan ve Suriye gibi komşu ülkelerimizde de Türkiye'de bilindiği ismi ile 'Yalancı Dolma'' olarak bilinirler. Yunanistan'da konservelerini bulmak mümkündür.

Şair Oktay Rıfat yalancı dolma ile ilgili şiir bile yazmıştır. Kültürümüzdeki yeri eskidir.

Yaygınca kullanılan iç harç malzemeleri soğan, pirinç, domates, zeytinyağı ve maydanozdur. Damak tadına göre baharatlar eklenebilir. İstanbul usulü olarak bilinen yalancı dolmalar da kuş üzümü, çam fıstığı, dolma baharı, tarçın ve yenibahar eklenerek yapılır.

Yalancı dolma denildiğinde genellikle asma yaprağı ile hazırlanan sarmalar akla gelse de yaprak sarmayı beceremeyen ya da sarmak için yeterli zamanı olmayanlar için.

Patlıcan ve biberle hazırlayabileceğiniz yalancı dolma

Yalancı Dolma Malzemeleri
Tercihinize göre 1 tatlı kaşığı kuru nane ya da 1 demet taze nane.

1 buçuk su bardağı su (İçine 1 tatlı kaşığı kadar salça ekleyebilirsiniz. Not, salça tuzlu ise 1 yemek kaşığı değil bir tatlı kaşığı tuz kullanın.)

Bu malzemeye İstanbul usulü yalancı dolma yapmak için ek malzemeler:
Yalancı Dolma Nasıl Yapılır?

Patlıcan ve biberlerimizin içini dolmalık hazırladıktan sonra yıkayın ve suyunu atana kadar diğer köşede iç harcı hazırlamak için bir tavada zeytinyağı ve soğanları kavurun. Dolma, fıstıklı İstanbul usulü fıstıkları da bu aşamada tavaya ekleyin. Çok pembeleştirmeden üstüne pirinçleri ekleyip suyunu çektirene kadar kavurup domatesleri ilave edin. Domatesler iyice suyunu bırakana kadar ara ara karıştırarak harcı pişirin. Maydanoz, üzüm ve baharatları ekleyip 15 dk harcı dinlendirin.

Patlıcan ve biberleri doldurup tencereye tek sıra halinde dizip suyu ekleyip 15 dk kadar kuvvetli ateşte, 20 dk orta ateşte ve 15 dk kısık ateşte pişirin.

45 dk sonunda suyunu iyice çekmemiş ise tencerenin kapağını açarak orta ateşte, yemeğin dibinin tutmamasına dikkat ederek fazla suyu buharlaştırın. Ocağın altını kapattıktan 10 dk sonra servise hazır olacaktır. Yeniden ısıtarak servis etmeyin.

Afiyet Olsun.
" } ] }