{ "title": "Yumurta Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Yumurta-Dolmasi-31.jpg", "date": "20.01.2024 07:00:20", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Yumurta dolması, daha evvel duydunuz mu bilmiyorum ama ben ilk duyduğumda şaşırmıştım. Yumurtanın da dolması olur mu? Diye düşünmüştüm ama araştırdım geliştirdim ve aslında mükemmel bir lezzet olan yumurta dolması tarifini sizler için kendi yaptığım gibi yazmak ve sizlerle paylaşmak istedim. Aslında düşünecek olursak birçok şeyin dolması yapılıyor zaten kabak dolması, yaprak dolması, patlıcan dolması, domates dolması, patates dolması, vazgeçilmezim Antep biberi dolması, acur dolması ve daha birçok çeşit sebzeden yapılan dolma tarifleri. Bu kadar çok dolma çeşidi varken neden yumurta dolması olmasın ki? Bu lezzet Bursa'nın Mudanya ilçesinde sık yapılmakta ve o yöreye ait bir tarif olmaktadır. Çıtır çıtır bir lezzet istiyorsanız dış harç için ekmek kırıntısı kullanabilirsiniz. Bu lezzetli tarifi günlerinizde ikramlık olarak çıkartabilir ya da çocuklarınıza hem sağlıklı hem de doyurucu bir yemek olarak sunabilirsiniz.

Yumurta dolması için gereken malzemeler
Yumurta dolması nasıl yapılır?

İlk önce 1 adet yumurtayı ayırıp kalan yumurtaları sığacak büyüklükte bir tencere ya da haşlama kabına su koyarak yumurtaları dokuz, on dakika kadar haşlıyoruz. Yumurtalar kaynarken çatlayıp dağılmasın diye içine bir miktar tuz atıyoruz. Kaynattığımız yumurtaları sıcak sudan alıp soğuması için ılık su içine koyuyoruz. Soğuttuğumuz yumurtaların kabuklarını soyuyor ve uzunlamasına ortadan ikiye bıçak ile bölüyoruz. Yumurtaların sarılarını çıkartıp bir kabın içerisine beyazlarını da parçalamadan dikkatlice başka bir kabın içerisine alıyoruz. Yumurtaların sarısını aldığımız kabın içerisinde bir çatal yardımıyla iyice eziyoruz. Ezdiğimiz yumurta sarılarının içine ince ince kıydığımız maydanozu ve dere otunu ekleyip karıştırıyoruz. Ardından kalan malzemeleri (Tuz, pul biber, kaşar peyniri) ekleyerek iyice harmanlıyoruz. Hazırladığımız iç harcı elimizle iyice sıkıştırarak yumurta beyazlarının ortasına dolduruyoruz. Harcın dağılmaması için iyice sıkıştırın yoksa kızartma esnasında harç yumurtaların içinden dökülebilir. Ardından tavaya yağı koyup ocağa alıyor ve yağı kızdırıyoruz. Diğer taraftan ayırmış olduğumuz 1 adet yumurtayı bir kabın içerisinde iyice çırpıyoruz. Harç dolu yumurtaları fazla dağıtmadan ve parçalamadan önce yumurtaya ardından da ekmek kırıntısına bulayarak kızgın yağın içine bırakıyor ve ocağın altını orta dereceye alarak kızartmaya başlıyoruz. Önlü arkalı kızarttığımız yumurta dolmasını ekmek kırıntıları pembeleşince yağdan alarak bir kâğıt havlu üzerine çıkarıyoruz. Birkaç dakika beklettikten sonra servis tabağına alıp servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }