{ "title": "Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Zeytinyagli-Beyaz-Lahana-Dolmasi-71.jpg", "date": "21.01.2024 06:02:51", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması: En sevilen tariflerden biri olan zeytinyağlı lahana sarması. Bazı kişiler göre zeytinyağlı dolma içinde kuş üzümü ve çam fıstığı sevmese dahi bence bu iki malzemeden de oldukça çok olmalı. Haşladığınız lahana yapraklarının suyunu dolmayı pişirmek için kullanmak pek tercih edilmez. Ama bazıları da bu haşlama suyunu dolmaları pişirmek için kullanır çok fazla koktuğu için ben pek tercih etmem. Çok değişik bir tercih daha vardır haşladığınız lahana suyunu dolmada kullanmak yerine buzdolabında saklayıp her gün sabah aç karnına 1 su bardağı içerek zayıflamak için zayıflama çayı gibi kullanabilirsiniz. Bu sayede dolmadan aldığınız çok fazla olan kalorileri rahatlıkla yakabilirsiniz.

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması Malzemeleri
Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Yapılışı: lahana yapraklarını ayırın, yapraklarının kıvrık ve çok sert olan yerlerini kesin. Daha sonra kaynayan suyun içerisine yaprakları atın ve yumuşayana kadar kaynayan suda haşlayın. Haşlanan lahana yapraklarının suyunu süzün ve soğumasını bekleyin. Pirinci 1-2 kez suda yıkadıktan sonra suyunu süzün. Soğanları soyun, yıkayın ve ince ince doğrayın, başka bir tencereye içine yağı ve soğanları koyarak 1 dakika kavurun, kavrulan soğanların üstüne çam fıstığını ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar iyice kavurun. Kavrulan soğanların içine pirinci koyun ve kavurmaya devam edin. Sonradan da içine baharatları ve kuş üzümünü koyup içine 2 su bardağı kaynar su koyun. Çok kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2-3 parçaya bölün, bozulmaması için ve de düzgün sarılabilmesi için lahananın ana damarını kesin. Lahana yapraklarından tencerenin tabanını kapatacak kadar içine serin yani biraz yayın. Önceden hazırladığınız yapraklara damarları dışta kalacak şekilde bir tepsinin içine serin ve 1 tatlı kaşığı iç koyarak sarın. Dolmaları çok sık bir şekilde tencereye dizin. Dolmayı pişirmek için suyu önceden kaynatın. Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu koyduktan sonra tencerenin yanından dolmanın üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su koyun. Suyu kaynadıktan sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

" } ] }