{ "title": "Zeytinyağlı Enginar Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Zeytinyagli-Enginar-Dolmasi-24.jpg", "date": "21.01.2024 07:39:38", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Zeytinyağlı Enginar Dolması, Zeytinyağlı enginar hem besleyici hem düşük kalorili hem sağlıklı ve besleyici ve oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Zeytinyağlı enginar ege bölgesinde oldukça sık yapılmaktadır. Enginar yazın pazarlarda tane olarak satılıyor ama kışın pazarda bulmak zor, fakat market raflarında konserve olarak rahatlıkla bulup alabilirsiniz. Vitamin ve lif oranı yüksek olan enginara bir de patates, havuç garnitürü ilave edilince vitamin deposu ve çok lezzetli bir yemek oluyor. Zeytinyağlı enginar özellikle karides, kalamar, mezgit, somon, çinakop ve midye yanına çok yakışır. Zeytinyağlı enginar yaparken birkaç püf noktaya dikkat etmek gerekir. Enginarları pazardan alıp temizlemek gerekiyorsa enginarın alt kısmını 5 cm bırakarak kesmek ve yapraklarını da 5 santim bırakarak kesilmelidir. Çanak yapraklarında 1 cm bırakıp sap bölümlerini ise taze bölümlerine kadar temizlenmesi gerekiyor. Enginarın orta bölümünü bir kaşık yardımı ile oyularak temizlenmeli ve temizlenmiş olan enginarları içine limon sıkılmış suya bırakılmalı ve ikiye bölünen limon ile ovulması gerekir. Aksi taktirde enginarlar kararma yapar.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Malzemeleri
Zeytinyağlı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir kabın içine su, limon suyu, toz şeker, tuz ve zeytinyağını koyun iyice karıştırın. Bir karnıyarık tenceresine temizlenen enginarları yerleştirin ve üzerine limonlu suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Diğer yandan ayrı bir tencere içine zeytinyağını koyun ve küp, küp doğradığınız sarımsak ve soğanları ilave edin hafif pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan soğanların içine tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız havuç, patatesleri ve bezelyeyi tuzu ilave edin tencerenin ağzını kapatın kısık ateşte sebzeler pişene kadar devam edin. Pişen enginarların ortasına soğanlı garnitürü paylaştırın ve enginar suyundan az miktarda kaşıkla sebzelerin üzerinde gezdirin. Tenceredeki su çok ise fazlasını dökebilirsiniz enginarların alt kısmında olması yeterlidir. Yarım limon suyunu enginarların üzerinde gezdirin ve 10 dakika kadar pişin ve ocağı kapatın. Pişen enginar dolmaları oda sıcaklığına geldiğinde servis tabaklarına alıp üzerini kıyılmış dereotu ile süsleyin ve servis edin.

Afiyet olsun.
" } ] }