{ "title": "Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Zeytinyagli-Kuru-Biber-Dolmasi-96.jpg", "date": "19.01.2024 14:14:39", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması, Dolma, Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşidinden biridir. Türk mutfağının, hemen her yöresinde yapılan yemekler arasındadır. Eskiden beri yazın bol olan yiyecekler, dolmalık olarak kışın tüketilmek üzere kurtulurlardı. Günümüzde de bu yöntem hala kullanılmaktadır. Türk mutfağında en çok tercih edileni ise kurutulmuş biberdir. Bunun yanında her sebzeden, meyveden sakatattan ve hatta deniz ürünlerinden dolma yapılmaktadır. Zira dolma sadece bir sebze yemeği değil. Türk mutfağında deniz ürünlerinin (Midye dolma ve kalamar dolma) ve balıkların (Uskumru dolma), hatta sakatatın (Mumbar) dolması da yapılmaktadır. Örnek; Ayva, Evelik, Kabak ve Kabak çiçeği dolması, Kalamar, Kara lahana, Midye ve Mumbar dolması gibi.

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması İçin Malzemeleri
Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi; Biberleri kaynar suda işlem görecek şekilde kaynatın (En fazla 5 dakika). Zeytinyağlı kuru biber dolmasının içini hazırlamak için, önce zeytin-yağında kıyılmış soğanı ve sarımsağı hafifçe kavurun, salçayı ilave edip iyice karıştırın. Yıkanmış pirinci de bu karışımın içine koyup hafifçe kavurun. İki bardak sıcak suyu, baharatları ve şekeri ilave edip suyu çekene kadar pişirin. İç harcını biberlerin içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun. Daha sonra tencereye yerleştirin ve yeteri miktarda tuz ekleyin, tencere içine dolmaların üzerine bir porselen tabak kapatın. Tabağın bir parmak altına gelecek şekilde kaynar su ilave edin. Su kaynamaya başlayınca ocak kısın. Kısık ateşte pişmesine yakın limon suyu ilave edip 10-15 dakika daha pişirin. Pişen zeytinyağlı kuru biber dolmasını ocaktan alarak servis edin.

Afiyet olsun.
" } ] }