{ "title": "Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/zeytinyagli-kuru-patlican-dolmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 03:46:53", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, insanlar tarafından son derece sevilen yiyeceklerden biridir. Oldukça yaygın olarak tüketilen yemeklerden biri olan bu yemek oldukça sevilir. Fakat gerek içerisindeki malzemeler gerekse zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasının yapılışının zahmetli olması nedeni ile bu yemeğe biraz daha az rastlayabilirsiniz. Ülkemizin her yerinde yapılan bu yemeği sizlerde çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Fakat belirtmek isterim ki bu yemeği yapabilmeniz için öncelikle mevsiminde özellikle güneş ışığında kurutulmuş olan patlıcanlara ihtiyacınız vardır. Zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasının yanına kuru biber dolması ve kabak dolması gibi farklı dolma türlerini yapabilirsiniz. Günümüzde yapılan bu yemekler genellikle hep birlikte yenir. Bu durumun yanı sıra bu yemeğin yanına yoğurt olmazsa olmazlardandır. Çünkü bu yemeğe yoğurt çok büyük lezzet katmaktadır. Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, çok eski tarihlerden beri yapılan bir yemek olduğu için günümüzde ülkemizin tüm bölgelerinde genellikle aynı şekilde yapılmaktadır. Aslında patlıcan dolması birçok yağdan yapılabilir. Fakat farklı yağlar bu dolmanın lezzetinde çok büyük etkilere neden olacak ve bu durumun yanı sıra yağ kokuları gelecektir. Bu nedenle hem sağlık açısından hem de lezzet açısından mutlaka bu lezzeti zeytinyağlı yapmanız önerilir. Şimdi gerekli olan malzemeleri tam olarak ayarladıktan ona yapılış aşamalarına geçebilirsiniz.

Malzemeleri
Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması Nasıl Yapılır?

Kuru patlıcanlar oldukça acıdır. Bu nedenle öncelikle kayar suda bu patlıcanların hem yumuşaması için hem de acısını atması için 3 ya da 4 dakika kadar kaynatalım ve süzelim. Bu işlemi en az 5 defa aynı şekilde yaparak hem biraz pişmesini hem de bu dolmayı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Kuru patlıcanlar çok yumuşadığı zaman artık bu işlemi sonlandırabilirsiniz.

Bu işlem sırasında sizlerde boş durmadan soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın ve bir tava içerisine zeytinyağı ekleyerek bu soğan ve sarımsakları iyice kavurun. Kavurma sırasında kesinlikle malzemelerin yanmasını önlemelisiniz. Aksi durumda çok büyük lezzet kayıpları olacaktır. Soğanların rengi pembeleştikten sonra içerisine dikkatli bir şekilde salçamızı ekleyelim ve bol bol karıştırarak salçanın dağılmasını sağlayınız. Daha sonra ise pirinçleri iyice yıkayın ve tekrar süzün. Yıkadığınız pirinçleri de soğanlara ekleyin ve iyice kavurun.

Bir süre sonra pirinçlerde pişecektir. Bu durumda gerekli olan tuzu, baharatı ekleyerek suyunu çekene kadar pişirelim. Bu işlemi daha çok kısık ateş ile yapmanız sizler için çok daha iyi olacaktır. Pirinçler suyu çektikten sonra maydanozu da ince ince kıyarak ekleyin ve ocaktan alın. Artık harcımız da hazır.

Bu aşamada ise patlıcanların içerisine bir parmak boşluk kalacak şekilde iç harcı doldurun. İç harç ne çok sıkı ne de çok seyrek olamayacak şekilde olmalıdır. Daha sonra tüm patlıcanları aynı işlemi yaparak derin bir tencere içerisine dizin. Fakat bu dizme işleminde patlıcanları yan olarak ve birbirinin ağzını kapatacak şekilde daire olarak dizmelisiniz. Hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine biraz tuz serpin ve üzerine porselen bir tabak kapatarak pişmeye bırakın. Fakat pişirmeye başlamadan önce patlıcanların yarısına gelecek kadar su ilave etmelisiniz. 10 dakika piştikten sonra üzerine limon serpin ve pişirmeye devam edin. Böylece zeytinyağlı kuru patlıcan dolması hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }