{ "title": "Zeytinyağlı Lahana Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Zeytinyagli-Lahana-Dolmasi-66.jpg", "date": "20.01.2024 15:31:20", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı lahana dolması, sevilen dolma türlerinden biridir. Özellikle lahananın bol olduğu kış mevsiminde sıklıkla yapılır. Hem çok lezzetli hem de marifet isteyen bir yemek tarifidir. Zeytinyağlı lahana dolması Anadolu mutfağında hemen her evde yapılan lezzetli yemeklerden biridir. Fakat biraz meşakkatli bir yemektir. Lahananın haşlanması doğranması biraz zaman alır. Ardından da iç harç ile sarılması. Çoğu bayan ise sarmaktan ise lahana haşlamanın daha zor olduğunu söyler. Fakat kesinlikle yapılan emeğe değecek bir lezzet ortaya çıkacaktır. Misafirlerinize ailenize yaparak onların beğenilerini kazanabileceginiz lezzetli bir yemektir. Şimdi lezzetli bir zeytinyağlı lahana sarması tarifine bakalım.

Zeytinyağlı lahana dolması için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı lahana dolması nasıl yapılır?

İlk olarak lahana tek tek yapraklarına ayrılır. Ayrılan yapraklar yıkanır ve derin bir tencereye su konularak ocağa alınır. Su kaynayınca üzerine lahana dalları eklenir ve beş dakika kadar kaynatılıp sudan çıkarılır. Lahanalar sarmalık bir şekilde kesilir. Sarmaya hazır olan lahanalar bir kenara alınır ve ardından iç harcı hazırlanır. İç harcı için ilk olarak derin bir kaba soğanlar küçük küçük doğranır. Üzerine bir su bardağı zeytinyağı eklenerek ocağa alınır ve altı açılır. Soğanlar iyice kavrulur. Soğan kavrulunca üzerine bir yemek kaşığı salça eklenir. Salça ile tekrar kavrulur. Baharatlar atılır. Pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur. Üzerine iki su bardağı su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan iç harç ile lahana yaprakları tek tek sarılır ve bir tencereye dizilir. Tüm lahana hazırlanınca üzerine bir su bardağı su bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı domates salçası karıştırılarak sosu hazırlanır ve tencereye eklenir. Sarmaların hizasına kadar su konulur ve kısık ateş de pişirilir. Suyunu çekene kadar pişirilen Sarmaları bir saat kadar dinlendirilir ardından servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }