{ "title": "Zeytinyağlı Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Zeytinyagli-Patlican-Dolmasi-47.jpg", "date": "19.01.2024 11:16:47", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı patlıcan dolması, dolma denince ilk akla gelen patlıcandır. İster kuru patlıcan dolması olsun, isterse taze patlıcan dolması olsun harika bir lezzettir. Genel olarak dolma çeşitleri kıymalı ve zeytinyağlı yapıldığı gibi yöresel olarak farklı şekillerde de yapılmaktadır. Eskiden sofralara ana yemek olarak konulsa da günümüz de hem yemek hem de misafirlere çay yanında da ikram edilen bir yemektir. Zeytinyağlı patlıcan dolması da ister yaz mevsiminde olsun isterse kış mevsiminde sıcak ve soğuk olarak tüketilen harika bir yemektir.

Zeytinyağlı patlıcan dolması için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı patlıcan dolması nasıl yapılır?

Öncelikle patlıcanları oyup tuzlu suda bir saat kadar acısını bırakması için bekletiyoruz. Daha sonra pirinçleri bol su ile yıkayıp iç harcını hazırlayacağımız kaba koyuyoruz. Daha sonra küçük küçük doğradığımız kuru soğanı, iki adet domatesi ve sarımsağı ekliyoruz. Hazırladığımız bu iç harcına bir adet domates salçasını, zeytinyağını, yarım demet ince ince doğranmış maydanozu, bir çay kaşığı karabiberi, bir çay kaşığı pul biberi, bir çay kaşığı sumağı, bir tatlı kaşığı kuru naneyi karıştırıp önceden oyduğumuz patlıcanların içini doldurup uygun büyüklükte olan bir tencereye diziyoruz. Üzerine yetecek miktarda su ve tuz ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. Pişen zeytinyağlı patlıcan dolmasını ister sade ister salçalı, limonlu sos yaparak servis yapabiliriz.
" } ] }