{ "title": "Zeytinyağlı Yaprak Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/zeytinyagli-yaprak-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 10:04:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı yaprak dolması, marifetli hanımlar tarafından özenle hazırlanması gereken dolmalardan biridir. Pek çoğumuz bunu çerez gibi yemeyi tercih ederiz. Hanımların günlerinde, özel davetlerde ayrıcalıklı yemeklerden biridir. Herkes zaman ayırıp yaprak saramadığı için, dolmalarınız pek hora geçer. Aslında bunu hazırlamak çok zorda değildir. Sadece yeterince vaktinizin olması gerekir. Çünkü yaprakları tek tek sarıyorsunuz. Asma yaprağı ile hazırlanan tarifimizde mümkün olduğu kadar ince yaprakları tercih etmelisiniz. Kalın yapraklarla, damarlı olanlarla istediğiniz gibi bir dolma hazırlayamazsınız. Zeytinyağlı olarak hazırlayacağınız için, daha büyük ve açık yeşil renkli yaprakları seçin. Bunlar daha taze olur. Kullandığınız zeytinyağını bile sızma olanından tercih edin. Mevsiminde yapıyorsanız yaprakların taze olanını kullanmalısınız. Ancak kışın salamura yaprağı kullanmak zorunda kalacaksınız. Bunlar tuzlu olduğundan, 2-3 saat kadar suyun içinde bekleterek tuzunu azaltmanız gerekecek. Bunlardan bahsettikten sonra zeytinyağlı yaprak dolmasını hazırlamaya başlayalım. Akşama evde bayram var. Hepinize kolay gelsin.

Zeytinyağlı yaprak dolması için gerekli malzemeler
Sosu için
Zeytinyağlı yaprak dolması nasıl yapılır?

İlk olarak bir tencereye su koyarak kaynatmaya başlayın. Bu arada yaprakları güzelce yıkayın. Su kaynamaya başlayınca yaprakları içine atarak, 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra yaprakları kevgire koyarak süzülmelerini sağlayın. Bu arada dolmanın içini hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Önce kuru soğanları oldukça ince doğrayın. Maydanozu, dereotunu ve taze naneleri ayıklayarak incecik kıyın. Bu malzemelerin hepsini bir araya koyun. Domateslerin kabuklarını ayıklayarak, incecik doğrayın ya da rendeleyin. Domates salçasını, sızma zeytinyağını ve yıkadığınız pirinci malzemelerin içine koyarak iyice karıştırın. Zeytinyağlı yaprak dolmasının iç harcı hazır, artık yaprakları sarmaya başlayabiliriz.

Yaprakları tek tek saracaksınız. İster elinizde, isterseniz tepsinin içinde bunları sarabilirsiniz. Malum yaprak dolması özellikle zeytinyağlı olanlar tabiri caizse kalem gibi sarılmalı, incecik olmalı. Marifetli hanımlar bunu ellerinde sarabilir. Saramayanlar tepsinin içinde de aynı incelikte yaprakları kolayca sarabilir. Burada dikkat etmeniz gereken yaprakların damarlı olan tarafı iç kısma gelecek ve yaprakların saplarını koparacaksınız. Yaprağı tepsinin içine açın. İçine biraz iç harcından koyun. Ancak miktarını abartmayın. Daha sonra yaprağın iki yan ucunu harcın üzerine kapatarak, yaprağı toparlayın ve yuvarlak şekilde sarın. İstediğiniz gibi olmuştur sanırız. Bunları tencerenin içine dizebilirsiniz. Burada sizlere küçük bir püf noktası da verelim. Yaprak dolmasını tencerenin içine dikine yerleştirin. Bazıları yaprakları üst üste dizer. Pişince alttakiler daha fazla, üsttekiler daha az pişer. Bizim söylediğimiz gibi hepsini dikine yerleştirirseniz, yaprak sarmalarının hepsi aynı kıvamda pişecektir. İçleri lapa olmayacak.

Bütün yaprakları sarınca, sosu hazırlayabilirsiniz. Bir tavanın içinde zeytinyağının içinde salçayı kızdırın. İçine sıcak su koyarak, bir taşım kaynatın. Bunu tenceredeki yaprak dolmasının üzerine dökün. Dolmanın suyu yaprakları az geçmelidir. Bunu kısık ateşin üzerinde pişirin. Dilerseniz birkaç tane limon dilimi de üzerine koyabilirsiniz. Zeytinyağlı yaprak dolmasını ister ılık ister soğuk tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }