Antep Usulü Biber Dolması

Antep Usulü Biber Dolması, Dolma, Türk mutfağının en sevilen sebze yemekleri arasında kendine yer bulmuştur. Biber dolma, lahana dolma, domates dolma, kabak dolma gibi çeşitleri olan dolmanın en çok tercih edileni ise biber dolmadır. Yaz aylarında taze taze bolca tüketilen biber dolmanın diğer zamanlarda da dolma biberin kurusu ile yapılmaktadır.
Biber dolmasının içi her yörede farklı biçimlerde hazırlanmaktadır. Antep usulü biber dolmanın içi hazırlanırken yöreye has tatlar kullanılmaktadır. Örneğin kuyruk yağı, sarımsak, nar ekşisi Antep usulü biber dolmasını diğerlerinden ayırmaktadır.

Antep Usulü Biber Dolması Malzemeleri

  • 10 adet biber
  • 2 adet soğan
  • 200 gr kıyma
  • 2/3 su bardağı kırık pirinç
  • Bir tatlı kaşığı biber salçası
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • 1/3 su bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Bir tatlı kaşığı nar ekşisi
  • Karabiber, pul biber, yenibahar, nane
  • Kapatmak için bir adet domates

Sosu için

  • Bir adet domates
  • 4 diş sarımsak
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 dal ince kıyılmış maydanoz

Antep Usulü Biber Dolması Nasıl Yapılır?


Biberlerin içlerini temizleyip istiyorsanız kapak maksadıyla kullanmak için üstlerini ayırınız. Kurutulmuş dolma biberle yapacaksanız; kurutulmuş biberleri kaynar suda en fazla beş dakika kadar kaynatılmalıdır. Soğumaya bırakılan dolma biberlerin suları iki kez değiştirilerek canlılık kazanması sağlanmalıdır.

Soğanları incecik doğrayıp ve kıyma ile harmanlayınız. Yıkanmış pirinçleri kıymaya ekleyip üzerine salçaları, nar ekşisini, limon suyunu ve baharatları da katıp yoğurunuz. Pirincin şişme payını düşünerek biberlerin üçte biri boşta kalacak biçimde doldurup tencereye diziniz. Biberlerin üzerlerini dilimlenmiş domates ya da kendi kapaklarıyla kapatınız. Tencereye yerleştirdiğiniz dolma biberlerin üzerine iki su bardağı sıcak su ve tuz ilave ederek orta ateşte pişmeye bırakınız.

Biberler pişerken sos için domatesin kabuklarını soyup minik minik doğrayınız. Doğranan domatesleri bir tavaya alıp kısık ateşte ağzı kapalı olacak şekilde domatesler suyunu salıp çekene kadar pişiriniz. Pişen domates sosuna ince kıyılmış maydanoz, salça ve dövülmüş sarımsağı ekleyip beş dakika kadar kavurunuz. Pişmekte olan biberlerin üzerine hazırlanan domates sosunu, her tarafa eşit yayılacak biçimde dağıtınız. Gerekliyse tencereye bir çay bardağı su ilavesi yapınız. Zeytinyağını dolmaların üzerinde gezdirip; kısık ateşte yemeği pişmeye bırakınız. Yemeğin pişip pişmediğini çatal ile kontrol edilebilir. Dolma biberler piştikten sonra en az yarım saat kadar dinlendiriniz. Dinlenen yemeği yoğurt ile servis ediniz.

19.01.2024 03:42:02
Antep Usulü Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Antep Usulü Biber Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Antep Usulü Biber Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024