Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmaktadır. Antep sofrası denilince genellikle herkesin aklına kuru dolma ve içli köfte gelir. Ama saymaya başlasak Antep mutfağının çok fazla özgün yemeği bulunmaktadır. Bu özgün yemekler içerisinde ise Antep usulü kuru dolmanın ayrı bir yeri bulunmaktadır.
Aslında Antep yemekleri genellikle salçalı ve etli olarak yapılır. Fakat kuru dolmayı hem zeytinyağlı hem de etli olarak yapmak mümkündür. Antep usulü kuru dolma daha çok biber kurusu ile patlıcan kurusundan yapılmaktadır. Ancak tercih ederseniz yanına kuru kabak da doldurmanız mümkündür. Pişme süreleri birbirine yakın olduğu için aynı tencere içerisinde çok rahat pişirebilirsiniz. Sizlerle paylaşmak istediğim bu tarifte et yerine zeytinyağı kullanıldığından etle yapılan kuru dolmaya göre daha hafif bir tarif olacaktır. Umarım bu tarif sayesinde muhteşem sofralar hazırlayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma malzemeleri

  • 15 adet patlıcan kurusu,
  • 15 adet biber kurusu
  • 2 adet büyük boy kuru soğan,
  • 3 su bardağı pilavlık pirinç,
  • 1 su bardağı zeytinyağı,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 avuç maydanoz,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • 1 tatlı kaşığı sumak,
  • 1 çay kaşığı isot,
  • Yeteri kadar tuz, karabiber ve pul biber.

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Nasıl Yapılır?


Antep usulü kuru dolma yapımı için öncelikle kuru malzemelerin haşlanması gerekmektedir. Eğer acı kuru biber kullanmayı tercih edecekseniz önce patlıcanları daha sonra biberleri haşlamaya özen gösterin. Yoksa biberin acısı suya çıkacağından patlıcan kurusu da çok acı olabilir. Buna göre bir tencerede kaynayan suyun içerisine temiz sebze kurularını atın ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra sıcak sudan alarak soğuması için geniş bir kaba alın.

Diğer taraftan kuru dolmanın iç malzemesini çiğ olarak hazırlamaya başlayın. Yapmanız gereken tek şey limon tuzunu eriterek tüm malzemeyi karıştırmaktan ibarettir. Yalnız kuru dolmanın pişmesi için zeytinyağının bir kısmını ayırın. İç harcını hazırladıktan sonra önce kuru patlıcanları sonra da kuru biberleri yarısına kadar doldurun. Antep usulü zeytinyağlı kuru dolmayı pişirirken tencereye en fazla iki sıra olacak şekilde dizin. Üzerine kaynar su ve kalan zeytinyağını da dökerek pişirmeye başlayın. Konulacak suyun dolmaların üzerini tamamen kapatması gerekir. Kaynamaya başladığında tuzuna da bakarak dolmayı yarım ateşte pişirin. Piştikten sonra ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 02:12:49
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma"
merhaba Bu da olmayı Ben de yapmak istiyorum Ancak zeytinyağı evde olmadığı için normal ayçiçek yağı kullanmayı düşünüyorum Sizce bu dolma normal ayçiçek yağıyla da yapılabilir mi yoksa kesinlikle Zeytinyağı mı kullanmamız gerekiyor
Kınık . 04.11.2018 20:00:22

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

Fırında Kabak Dolması

Fırında Kabak Dolması: Anadolu'nun farklı lezzetlerinden biri de fırında kabak dolmasıdır. Dolmalar ülkemizin en bilinen yöresel yemeklerindendir. Kabak dolm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024