Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmaktadır. Antep sofrası denilince genellikle herkesin aklına kuru dolma ve içli köfte gelir. Ama saymaya başlasak Antep mutfağının çok fazla özgün yemeği bulunmaktadır. Bu özgün yemekler içerisinde ise Antep usulü kuru dolmanın ayrı bir yeri bulunmaktadır.
Aslında Antep yemekleri genellikle salçalı ve etli olarak yapılır. Fakat kuru dolmayı hem zeytinyağlı hem de etli olarak yapmak mümkündür. Antep usulü kuru dolma daha çok biber kurusu ile patlıcan kurusundan yapılmaktadır. Ancak tercih ederseniz yanına kuru kabak da doldurmanız mümkündür. Pişme süreleri birbirine yakın olduğu için aynı tencere içerisinde çok rahat pişirebilirsiniz. Sizlerle paylaşmak istediğim bu tarifte et yerine zeytinyağı kullanıldığından etle yapılan kuru dolmaya göre daha hafif bir tarif olacaktır. Umarım bu tarif sayesinde muhteşem sofralar hazırlayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma malzemeleri
15 adet patlıcan kurusu,
15 adet biber kurusu
2 adet büyük boy kuru soğan,
3 su bardağı pilavlık pirinç,
1 su bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı domates salçası,
2 diş sarımsak,
1 avuç maydanoz,
1 çay kaşığı limon tuzu,
1 tatlı kaşığı sumak,
1 çay kaşığı isot,
Yeteri kadar tuz, karabiber ve pul biber.
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Nasıl Yapılır?
Antep usulü kuru dolma yapımı için öncelikle kuru malzemelerin haşlanması gerekmektedir. Eğer acı kuru biber kullanmayı tercih edecekseniz önce patlıcanları daha sonra biberleri haşlamaya özen gösterin. Yoksa biberin acısı suya çıkacağından patlıcan kurusu da çok acı olabilir. Buna göre bir tencerede kaynayan suyun içerisine temiz sebze kurularını atın ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra sıcak sudan alarak soğuması için geniş bir kaba alın.
Diğer taraftan kuru dolmanın iç malzemesini çiğ olarak hazırlamaya başlayın. Yapmanız gereken tek şey limon tuzunu eriterek tüm malzemeyi karıştırmaktan ibarettir. Yalnız kuru dolmanın pişmesi için zeytinyağının bir kısmını ayırın. İç harcını hazırladıktan sonra önce kuru patlıcanları sonra da kuru biberleri yarısına kadar doldurun. Antep usulü zeytinyağlı kuru dolmayı pişirirken tencereye en fazla iki sıra olacak şekilde dizin. Üzerine kaynar su ve kalan zeytinyağını da dökerek pişirmeye başlayın. Konulacak suyun dolmaların üzerini tamamen kapatması gerekir. Kaynamaya başladığında tuzuna da bakarak dolmayı yarım ateşte pişirin. Piştikten sonra ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 02:12:49
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma"
merhaba Bu da olmayı Ben de yapmak istiyorum Ancak zeytinyağı evde olmadığı için normal ayçiçek yağı kullanmayı düşünüyorum Sizce bu dolma normal ayçiçek yağıyla da yapılabilir mi yoksa kesinlikle Zeytinyağı mı kullanmamız gerekiyor Kınık . 04.11.2018 20:00:22
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024