Balık Dolması

Balık dolması, Balığın birçok türü vardır. Ama sazan balığından çok güzel oluyor. Balık dolması akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir yemeğidir ve çokça tercih edilen bir yemektir. Aynı zamanda sağlık açısından da birçok faydası vardır. Özellikle omega 3 yağı içermesi sebebiyle birçok hastalıkları önlüyor. Beyin, sinir sistemi, kemik ve kas yapısı için oldukça faydalıdır.
Çocuklar için çok sağlıklı oluyor ve büyümeyi ve gelişmeyi sağlıyor. Balık dolması bolca D vitamini içeriyor. Balık tek başına zaten lezzetli ama iç pilavı ile birleşince çok daha güzel bir lezzet oluyor. Balık dolması bedene güç ve enerji veriyor. Balık zihin yorgunluğunu giderir ve yapısındaki demir sayesinde kan yapar. Balık dolmasını tükettiğimiz zaman balıkta bulunan fosfor, iyot, demir, kalsiyum, A ve D vitamininden faydalanmış oluruz. Çok güzel bir nimettir. Herkesin faydalanması gerekir.

Balık dolmasının malzemeleri

  • 5 kg sazan balığı
  • 3 Tane kuru soğan
  • 1 Kâse kuş üzümü
  • 1 Tatlı kaşığı fıstık
  • Bol kuru nane
  • 5 Bardak pilavlık bulgur
  • Ayçiçek yağı ve tuz

Balık dolması nasıl yapılır?


5 kg sazan balıklarının yüzgeçlerini ve kanatçıklarını çıkartalım. Solungaçlarını da çıkartalım. Sonra balıkların karnını hafifçe yaralım. İçini boşaltalım ve havyarları da alıp bir tabağa koyalım. Balıkların içini dışını iyice bol suda uzun süre yıkayalım ve süzgece alalım. Balıkların içini dışını güzelce az miktar tuzla tuzlayalım bir kenara bırakalım.
Daha sonra iç pilavını hazırlayalım. İç pilavı için 3 tane kuru soğanları soyarak temizleyelim ve küp-küp şeklinde doğrayalım. 1 kâse kuş üzümünü yumuşaması için suda bekletelim. Orta boy teflon tencereye sıvı yağ koyalım ve yağın kızmasını bekleyelim. Sonra yağın içine soğanları koyalım ve güzelce pembeleşene kadar kavuralım. Soğanları kavururken içine 1 çay kaşığı tuz ekleyelim. Sonra havyarları da soğanın içine koyalım ve yumurta sarısı kıvamına gelecek şekilde suyu kalmayacak şekilde pişirelim. Sonra suda beklettiğimiz kuş üzümlerini süzdürelim ve soğanların içine dökelim.

Sonra yaklaşık 1 yemek kaşığı fıstığı da harcımıza ekleyelim ve içine üzerini 2-3 parmak geçene kadar kaynar su ilave edelim. (1 kg balık için 1 bardak pilavlık bulgur olması gerekiyor) 5 bardak yemeklik bulguru tenceredeki su kaynayınca harcımızla birleştirelim. 10 dakika boyunca kaynatalım ve içerisine 2 yemek kaşığı kadar bol nane ekleyelim, karıştıralım ve ocaktan alıp dinlemesi için biraz bekleyelim. Daha sonra fırın tepsisini hazırlayalım. Sazan balıklarımızın içine yani ortasına alabildiği kadar iç pilavı ile dolduralım. Sonra balıkların kuyruk kısmından başına kadar olan açık kısımlarını güzelce dikelim.

Balıkları teker teker folyoya saralım, tepsiye dizelim ve fırına verelim. 250 dereceye ayarladığımız fırında balıkları en az 1,5 saat pişmesi gerekiyor. Piştikten sonra balığımız servise hazırdır. Ortalama 10-12 kişilik oluyor.

Afiyet olsun.
21.01.2024 09:41:43
Balık Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Balık Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024