Beyaz Lahana Dolması

Beyaz lahana dolması, beyaz lahana ile yapılan dolma özellikle kıyma ile yapılınca çok lezzetli olur ve çok severek tüketilir. İnsanlar damak tadına göre lahana dolmasını sade bulgur ile pirinç ile ya da her ikisini karıştırarak ya da içerisine kıyma koyarak yaparlar. Kimi ise sarmayı sade bulgur ve pirinç ile yapar tencerenin dibine et ya da kemik parçaları koyar.
Et tadı gelsin diye her şekilde de çok lezzetli olur. Herkes tarafından çok da sevilerek tüketilir. Lahana dolması için en önemli püf nokta tabi ki lahananın iyi seçilmiş olmasıdır. Lahana çok damarları olan bir lahana ise hem lezzeti hoş olmayacak hem iyi pişmeyecek hem de hoş olmayan bir görüntü de olacaktır. Lahanayı seçerken üst kısımdan bastırılmalı ve yumuşak ise parmağınız içe doğru gidebiliyorsa almalısınız. Bu şekilde alınan bir lahananın dolması da oldukça lezzetli olacaktır. Lahana seçimi yapılınca şimdi dolma yapımına bakalım.

Beyaz lahana dolması yapımı için gerekli malzemeler

  • Bir adet lahana
  • İki su bardağı pirinç
  • Bir su bardağı bulgur
  • Yüz elli gram kıyma
  • Bir adet büyük kuru soğan
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • İki yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • Bir çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı kuru nane
  • Tuz

Beyaz lahana dolması nasıl yapılır?


Lahana dolması için ilk olarak alınan lahana yaprakları çok zedelenmeden birbirinden ayrılır büyük tencereye su konulur ve ocağa alınarak ocak açılır su kaynatılır.
Yaprakları ayrılan lahanalar suyun içerisine alınır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tüm lahana bu şekilde pişirilince saracağımız boyuta göre kesilerek bir kenara alınır. İç malzemesi hazırlanmaya başlanır. İç malzeme için ilk olarak büyük bir kuru soğan soyulur ve küçük bir şekilde doğranır. İç harcın yapılacağı tencereye soğanlar konulur ve üzerine tarifte belirtilen bir su bardağı sıvı yağın yarısı konulur. Tencere ocağa alınır ve ocağın altı açılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ardından bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. Salça da iyice kavrulur ve kıyma eklenir kıyma da iyice kavrulunca ardından pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir. Pul biberi karabiberi ve nanesi de eklenir tuzunu da damak tadınıza göre ayarlayarak ekleyin ve iyice karıştırın ardından iki su bardağı kaynar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin suyunu çekince ocağı kapatın ve dinlenmeye bırakın.

İç harcın soğuması gerekiyor ki sararken eliniz yanmasın. İç harç soğuyunca lahanalar alınır ve içlerine azar azar konularak sarılır. Lahanayı sararken kenarları kıvrılır yoksa içerisindeki malzemeler pişerken dışına çıkabilir. Lahanalar sıkı sıkı sarılır ve pişirilecek olan tencereye dizilir. Tüm lahanalar sarılınca bir kâseye yarım su bardağı sıvı yağ bir yemek kaşığı domates salçası biraz su konularak çırpılır ve tencerenin üzerine ilave edilir. Ardından sarmaların üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve ocağa alınır kaynayana kadar ocağın büyük kısmında pişirilir kaynayınca ocağın en küçük kısmında kısık ateş de suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince kontrol edilir pişmemiş ise kaynar su ilavesi yapılır pişmişse ocağın altı kapatılır ve bir saat dinlendirilir. Ardından yoğurt ile servis edilebilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 12:07:46
Beyaz Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beyaz Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Beyaz Lahana Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024