Biber Dolması

Biber dolması, Türk mutfağında çok önemli yer tutan yemeklerden biridir. Çok eski zamanlardan beri insanların yaptığı bu yemek türü, ülkemizde tüm yörelerde yapılmaktadır. Genellikle tüm yörelerde yapılışı aynı olan bu yemek oldukça yaygın olarak yapılmasının yanı sıra aynı zamanda insanlar tarafından da çok sevilmektedir. Ülkemizin dışında diğer ülkelerde de yapılan bu yemeğin isimleri birçok ülkede dolma olarak geçer.
Biber dolmasının tarihi ise tam olarak bilinmese bile Orta Asya Türklerine kadar uzamaktadır. Bu kadar eski bir tarihe dayanan bu yemek tarihinin eski olması nedeni ile günümüze gelene kadar oldukça geliştirilmiş ve lezzet kazandırılmıştır. Biber dolması biber mevsimi olmasa bile evlerde pişen yemeklerdendir. Çünkü bu yemeği yapmak için gerekli olan biberi insanlar mevsiminde güneşte kuruturlar ve kış aylarında tekrar su ile yumuşatarak biber dolması yapmak için kullanırlar. Bu nedenle sizlerde biber mevsiminde bu biberleri alarak kış aylarında dolma yapmak amacı ile kullanabilirsiniz. Biber dolmasının yapılışı aslında oldukça maharet gerektirmektedir. Bu nedenle birçok insan bu dolmayı yapmaya kalkışmaz bile. Fakat sizler isterseniz tarifimi okuyarak çok kolay bir şekilde biber dolması yapabilirsiniz. Fakat belirtmek isterim ki biber dolması son derece zahmetli ve oldukça fazla malzemeden yapılır. Bu nedenle malzemelerinizi tam olarak hazırlamadan biber dolmasını yapmayın. Aksi durumlarda yapılış sırasında birçok sorun yaşayabilirsiniz. Bu durumun yanı sıra biber dolması yapmak için ayrıca iç harç yapmanız gerekecektir.
Buna göre kendinizi ayarlayabilirsiniz.

Biber Dolması Malzemeleri

  • Üç çay bardağı pirinç,
  • Üç adet orta boy kuru soğan,
  • İki adet orta boy domates,
  • Bir miktar tuz, karabiber, yenibahar, kuru nane, tarçın ve tarçın,
  • Bir miktar taze nane,
  • Bir miktar dolmalık üzüm,
  • Dolmalık fıstık,
  • İki adet kesme şeker,
  • Birkaç dal maydanoz,
  • Bir miktar sıcak su,
  • Bir çay bardağı zeytinyağı

Biber Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle dolmalık biberlerin tümünü temiz bir şekilde yıkayalım ve saplarını ayıralım. Tam olarak tüm biberlere aynı işlemi uygulayın ve biber çekirdeği kalmamasına özen gösterin. Aksi durumlarda biber dolması lezzeti bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Daha sonra pirinci temizce yıkayarak süzün. Bu işlemin ardından üzümleri, domatesleri, yıkayalım. Bu işlem sonrasında ise domatesler ile soğanları ince ince kıyalım. Bu işlemi isterseniz rende yardımı ile de yapabilirsiniz.

Şimdi derin bir tencere alın ve içerisine zeytinyağını ekleyin. Daha sonra ise soğanlar ile fıstıkları ekleyerek iyice pembeleşene kadar kavuralım. Tabi ki bu işlem sırasında malzemeleri yakmamaya özen gösterelim. Soğan pembeleştikten sonra içerisine pirinçlerin tümünü ekleyelim ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.

Bu işlemde ise domatesleri, bir bardak sıcak suyu, tuzumuzu, kesme şekerimizi, dolmalık üzümleri tencere içerisine ilave edelim ve iyice suyunu çekene kadar bu malzemeleri birlikte pişirelim. Böylece iç harcımız hazır olacaktır. Fakat son olarak harç içerisine baharatların tümünü damak zevkiniz kadar ekleyin ve dinlenmesi için iç harcı bir kenara bırakın.

Bu işlemde ise dolmalık biberlerin biraz yumuşaması için üzerlerine tuz serpelim ve bekleyelim. Bir süre bekledikten sonra tüm bu biberlerin içlerini çok sıkı olmayacak şekilde iç harç ile dolduralım ve domatesler ile üzerini örtün. Şimdi biber dolması için bir tencere hazırlayın ve tencerenin dibine dizin. Biberler üzerine iki su bardağı sıcak su dökün. Son olarak üzerine kaşık ile zeytinyağı gezdirin ve ocağı açarak pişirin. Dolmalar tam olarak piştikten sonra ılıtın ve ılık bir şekilde servis edin.

Afiyet olsun.
20.01.2024 10:31:39
Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Biber Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Biber Dolması"
En sevdiğim yemeklerden biridir biber dolması, doldurmadan önce içine tuzu gezdirelim, acılığı varsa gider. Ben içine reyhan kurusu koyuyorum, bide dere otu koyuyorum, pişirirkende suyuna et tableti koyuyorum zeytin yağ ile kısık ateşte pişiriyorum eşsiz bir tadı var çerez gibi girip çıkıp yiyebilirsiniz afiyet olsun
Yalaza . 29.08.2018

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024