Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması, Doğunun özellikle Mardin bölgesinin Geleneksel Türk Mutfağına ait olan Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolmasının tarifi çok eskilere dayanmaktadır. Mardin bölgesinde kemikli et ve bol yağ ile harmanlanıp pişen ve özellikle özel tandırında harlana harlana pişen bulgurlu kuru patlıcan dolmasının tadına doyum olmaz. Lezzetine lezzet katan bir diğer tat ise yaz aylarında taze toplanan patlıcanların ipe dizilerek güneş alan bir yerde itina ile kurutulmasıdır.
Oldukça zahmetli olan ve emek isteyen bulgurlu kuru patlıcan dolmasının bir kere tadına bakmanız ile bütün emeğinize değdiğini göreceksiniz. Şimdiden Kolay Gelsin.

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 8 adet dolmalık kuru patlıcan
  • 8 adet dolmalık kuru biber
  • 1 adet büyük boy kuru baş soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı pilavlık iri bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı sıvı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı iyotlu tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı zeytinyağı

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?


Önce biber ve patlıcanların biraz yumuşaması için bir tencereye alıp üzerine su ısıtıcısına bir miktar su koyup kaynatın ve üzerine dökün.
Patlıcan ve biberleri 15 dakika kadar sıcak suda haşlayın. Böylelikle patlıcan ve biberleri dolma gibi sarması daha kolay olacaktır. Geniş bir kaba iç harcını hazırlamak için sarımsakları sarımsak ezici ile ezerek içine katın. Kuru soğanın kabuklarını soyarak küçük küçük yemeklik olarak doğrayıp içine atın. Ardından bütün malzemeleri içine katarak karıştırın.

İç Harcı da hazırladıktan sonra kuru patlıcan ve kuru biberin fazla suyu süzüp elinizle sıkın. Kuru patlıcanın kenarından hafif açarak içine iç harcı doldurun. Bulgurlar pişince şişeği için iç harcını fazla doldurmamaya özen gösterin. Geniş bir tencereye teker teker dizin. Diğer kuru patlıcan ve kuru biberleri de aynı işlemden geçirdikten sonra ayrı bir kapta sosunu hazırlayın. Geniş bir kâse içine domates salçasını ve zeytinyağını dökerek üzerine sıcak su ekleyin. Yaklaşık olarak bir kâse kadar yani dolmaların üzerini iki parmak su geçecek kadar su ekleyin. Sıcak suyun içinde domates salçasını eritip iyice karıştırın. Kuru patlıcan ve kuru biberin üzerine sosunu dökün. Pişerken kuru patlıcan ve kuru biberler şişip patlamaması için kapağını kapatmadan önce küçük bir tabağı dolmaların üzerine yerleştirin. Ocağın üzerine alarak önce yüksek ateşte dolmaların suyu kaynayınca kısık ateşte yemeğin kokusu çıkana kadar yani yaklaşık 30-45 dakika kadar pişirin.
20.01.2024 17:58:29
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024