Çiçek Dolması

Çiçek Dolması, Geleneksel ve otantik özelliklerinden dolayı oldukça dikkatini çeken kabak çiçekleriyle yapılan çiçek dolması yaz aylarının farklı bir lezzetidir. Kabak çiçeklerinin dolması kadar kızartması da çok güzel olur. Kabak çiçeklerinin hepsiyle dolması yapılmaz. Çiçek dolması kabağa dönüşmemiş çiçekleri kullanılarak yapılır. Kabakların ucundaki çiçekler kullanılmaz.
Çiçekler günün ilerleyen saatlerinde yapraklarının kapandığı için sabah erken saatlerde toplanması gerekir. Toplanan çiçekler, yapraklarının büzüşerek kapanacağı için hemen doldurulması gereklidir. Bunun için malzemenin hazır olması gerekir.

Çiçek dolması malzemeleri

  • 23 kabak çiçeği
  • Bir orta boy soğan
  • 12 yemek kaşığı pirinç
  • Bir orta boy domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir yemek kaşığı kuş üzümü
  • Bir yemek kaşığı dolma fıstığı
  • 5-6 dal taze nane
  • 4-5 dal dereotu
  • Bir çay kaşığı toz şeker
  • Bir tatlı kaşığı limon suyu
  • Bir çay kaşığı yenibahar
  • Tuz
  • Karabiber

Çiçek dolması nasıl yapılır?


Kabak çiçeklerinin içindeki sarı renkli minik yumruları küçük bir kaşıkla çiçekleri yırtmadan dikkatlice çıkaralım. Çiçeklerin sap kısmındaki yeşillikleri koparalım. Çiçeklerin açılması için soğuk su dolu bir kaba koyalım. Pirinci 3-4 sefer yıkayıp süzünüz. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırınız ve dolma fıstıklarını ilave edip 5-6 dakika kadar kısık ateşte karıştırarak kararmamasına dikkat ederek sarartınız.
İnce doğranmış soğanları ve kuş üzümlerini ekleyip sürekli karıştırarak şeffaflaşana kadar kavurunuz. Pirinçleri tencereye ekleyip 3-4 dakika kadar kavurmaya devam ediniz. Limon suyu, yenibahar, şeker, karabiber ve tuz ilave ederek karıştırınız. Domatesi soyup, rendeleyin ve tavaya ilave ediniz. Nane ve dereotunu incecik kıyıp, tencereye ekleyip kısık ateşte birkaç defa karıştırarak pişiriniz. Ocaktan indirip ılınmaya bırakınız. Harcınız ılıdıktan sonra her bir kabak çiçeğinin içine, çiçeğin boyuna göre 1-1,5 tatlı kaşığı kadar iç doldurup, çiçeklerin ağız kısımlarını, yaprakları uygun biçimde üst üste getirerek kapatınız. Kalın tabanlı bir tencerenin dibine ısıya dayanıklı bir tabağı ters çevirip yerleştiriniz ve hazırladığınız dolmaları tencereye dik olarak diziniz. Kalan zeytinyağını çiçeklerin üzerinde gezdirdikten sonra üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyiniz ve kısık ateşte 20 dakika pişiriniz. Ocaktan alarak fazla suyunu süzdürüp, kapağı yarı açık bırakarak soğumasını sağlayınız. Soğuyan yemeğinizi servis edebilirsiniz.
20.01.2024 09:14:53
Çiçek Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çiçek Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çiçek Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024