Ciğer Dolması

Ciğer sarması ülkemize özgü bir lezzettir. Sofrasını süsleyen ciğer sarma kültürdür. Benzer sürede başka mutfaklarda da yer almıştır. İç pilavın kuzu gömleğine doldurulmasıyla meydana iştirak eden tarifimizin lezzeti muhteşemdir. Ama kurban bayramlarında ek olarak az yağlı kuzu gömleği bulmanız olasıdır. Kuzu ne denli körpe olursa lezzet o denli güzeldir.

Ciğer Dolması Malzemeleri

  • 1 yiyecek kaşığı çam fıstığı
  • 350 gr dana ciğeri
  • Yarım demet dere otu
  • 1 adet koyun gömleği
  • 1 Adet kuru soğan
  • 1 Yiyecek Kaşığı kuş üzümü
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 Yiyecek Kaşığı Sıvı Yağ
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 4 dal yeşil soğan
  • Kararında Karabiber, Kuru Nane, Tuz

Ciğer Dolması Nasıl Yapılır?


Koyun gömleğini yıkayıp sıcak olan suda 1-2 saat bekletelim. Ciğerin zarını soyup minik kuşbaşı iriliğinde doğrayarak tencereye alalım. Ciğerler suyunu bırakıp çekene kadar pişirelim. Ayrı bir tencereye sıvı/akışkan yağı alalım. Küp doğranmış soğanı ve fıstıkları ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavuralım. Yıkanmış pirincin suyunu güzelce süzerek ek edip pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya aynı ritimde devam edelim.
1 su bardağı sıcak olan suyu, kıyılmış dereotunu, kuş üzümünü, minik doğranmış kıtır soğanları, ciğerleri, tuzu ve baharatları ekleyip 2-3 dk. Ek olarak, pirinçler suyunu çekene kadar pişirerek ateşten alalım. Bu arada çözülmüş kuzu gömleğimizi bizzat dilediğiniz boyuta yönelik kesin.
İç harcı bolca doldurun. Bir kâse içine gömleği yerleştirerek malzemeleri doldurabilirsiniz. İç harcı doldurduktan ardından iyi bir şekilde saralım ve sardığımız yön fırın tepsisinin altına geliyor olacak şekilde dizelim. Fırın kabına 1,5 su bardağı sıcak olan su boşaltarak 200°C ısıtılmış fırında gömleklerin üstünde nar benzeri kızarana kadar pişirip servis yapalım.

Afiyet olsun.

NOT:
  • Ciğer sarması özel günlerde, bayramlarda ve düğünlerde yapılmış olan zorlu bir yemektir.
  • Koyun gömleğini ciğercilerde bulursunuz.
  • Her mevsimde bulamazsınız.
  • Ben koyun gömleğini bir gece suda bekletiyorum.
  • Yağlı bir yiyecek olduğundan yağ ölçüsü sizlere kalmıştır.
  • Tuz, baharat ve yeşillik miktarları ve çeşitleri sizlere kalmıştır.
  • Gömlekler yağlı olduğundan temkinli olun.

Kuzu Ciğeri Pişirmenin Püf Noktaları

  • Kuzu ciğeri, ciğerler aralarında en lezzetlilerindendir. Ağza iştirak eden narin his ve mükemmel lezzeti yakalamak yerine, birtakım püf noktalara İlgi etmek şarttır. Bu noktalara İlgi ettiğinizde, istenilen tadı ele geçirmek çok fazla da kolay değil değildir.
  • Kesinlikle kuzu ciğerini, üstelik hiçbir eti suda bekletmeyin. Bu işlem kişilere ek olarak iyi temizlenmiş duygusu veriyor olsa bile, etin bütün lezzeti kaçacak ve katı bir ciğer oluşmasına neden olacaktır.
  • Aldığınız ciğerin kıtır olması mühimdir. Bu sebeple, olası çok sirkülasyonun sık sık meydana geldiği satış yerlerini seçim edin.
  • Eğer Kurban Bayramı benzeri dönemlerde kuzunun kesiliş vaktini biliyorsanız, haneye iştirak eden eti belli bir süre bekletmeniz mühimdir. Temizlenen ciğeri, sıcak olmamış fakat dondurucu olmamış bir bölmede 24 saat bekletin. Bu, kuzu etinden hastalık duyulan kokuyu yok edecektir.
  • Eğer ciğerin sinirleri bulunuyorsa bunları temizlemelisiniz.
  • Pişirme öncesinde hazırlayacağınız karışıma az bir miktar kişniş atarsanız, ciğer kokusu hissedilmeyecektir. Ayrıca; kişniş, kekik, kimyon, karabiber ve kırmızıbiberden meydana iştirak eden bir sos hazırlayabilirsiniz.
  • Pişirme esnasında, ciğere malum kuyruk yağından ekleyebilirsiniz. Bilhassa ciğer şiş biçimde yapacaksanız, bir sıra ciğer bir sıra yağ biçimde hazırlayabilirsiniz.
23.01.2024 06:32:41
Ciğer Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ciğer Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ciğer Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024