Ciğer Dolması
Ciğer sarması ülkemize özgü bir lezzettir. Sofrasını süsleyen ciğer sarma kültürdür. Benzer sürede başka mutfaklarda da yer almıştır. İç pilavın kuzu gömleğine doldurulmasıyla meydana iştirak eden tarifimizin lezzeti muhteşemdir. Ama kurban bayramlarında ek olarak az yağlı kuzu gömleği bulmanız olasıdır. Kuzu ne denli körpe olursa lezzet o denli güzeldir.
Ciğer Dolması Malzemeleri- 1 yiyecek kaşığı çam fıstığı
- 350 gr dana ciğeri
- Yarım demet dere otu
- 1 adet koyun gömleği
- 1 Adet kuru soğan
- 1 Yiyecek Kaşığı kuş üzümü
- Yarım su bardağı pirinç
- 3 Yiyecek Kaşığı Sıvı Yağ
- Yarım çay kaşığı tarçın
- 4 dal yeşil soğan
- Kararında Karabiber, Kuru Nane, Tuz
Ciğer Dolması Nasıl Yapılır?
Koyun gömleğini yıkayıp sıcak olan suda 1-2 saat bekletelim. Ciğerin zarını soyup minik kuşbaşı iriliğinde doğrayarak tencereye alalım. Ciğerler suyunu bırakıp çekene kadar pişirelim. Ayrı bir tencereye sıvı/akışkan yağı alalım. Küp doğranmış soğanı ve fıstıkları ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavuralım. Yıkanmış pirincin suyunu güzelce süzerek ek edip pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya aynı ritimde devam edelim. 1 su bardağı sıcak olan suyu, kıyılmış dereotunu, kuş üzümünü, minik doğranmış kıtır soğanları, ciğerleri, tuzu ve baharatları ekleyip 2-3 dk. Ek olarak, pirinçler suyunu çekene kadar pişirerek ateşten alalım. Bu arada çözülmüş kuzu gömleğimizi bizzat dilediğiniz boyuta yönelik kesin.
İç harcı bolca doldurun. Bir kâse içine gömleği yerleştirerek malzemeleri doldurabilirsiniz. İç harcı doldurduktan ardından iyi bir şekilde saralım ve sardığımız yön fırın tepsisinin altına geliyor olacak şekilde dizelim. Fırın kabına 1,5 su bardağı sıcak olan su boşaltarak 200°C ısıtılmış fırında gömleklerin üstünde nar benzeri kızarana kadar pişirip servis yapalım.
Afiyet olsun.
NOT: - Ciğer sarması özel günlerde, bayramlarda ve düğünlerde yapılmış olan zorlu bir yemektir.
- Koyun gömleğini ciğercilerde bulursunuz.
- Her mevsimde bulamazsınız.
- Ben koyun gömleğini bir gece suda bekletiyorum.
- Yağlı bir yiyecek olduğundan yağ ölçüsü sizlere kalmıştır.
- Tuz, baharat ve yeşillik miktarları ve çeşitleri sizlere kalmıştır.
- Gömlekler yağlı olduğundan temkinli olun.
Kuzu Ciğeri Pişirmenin Püf Noktaları- Kuzu ciğeri, ciğerler aralarında en lezzetlilerindendir. Ağza iştirak eden narin his ve mükemmel lezzeti yakalamak yerine, birtakım püf noktalara İlgi etmek şarttır. Bu noktalara İlgi ettiğinizde, istenilen tadı ele geçirmek çok fazla da kolay değil değildir.
- Kesinlikle kuzu ciğerini, üstelik hiçbir eti suda bekletmeyin. Bu işlem kişilere ek olarak iyi temizlenmiş duygusu veriyor olsa bile, etin bütün lezzeti kaçacak ve katı bir ciğer oluşmasına neden olacaktır.
- Aldığınız ciğerin kıtır olması mühimdir. Bu sebeple, olası çok sirkülasyonun sık sık meydana geldiği satış yerlerini seçim edin.
- Eğer Kurban Bayramı benzeri dönemlerde kuzunun kesiliş vaktini biliyorsanız, haneye iştirak eden eti belli bir süre bekletmeniz mühimdir. Temizlenen ciğeri, sıcak olmamış fakat dondurucu olmamış bir bölmede 24 saat bekletin. Bu, kuzu etinden hastalık duyulan kokuyu yok edecektir.
- Eğer ciğerin sinirleri bulunuyorsa bunları temizlemelisiniz.
- Pişirme öncesinde hazırlayacağınız karışıma az bir miktar kişniş atarsanız, ciğer kokusu hissedilmeyecektir. Ayrıca; kişniş, kekik, kimyon, karabiber ve kırmızıbiberden meydana iştirak eden bir sos hazırlayabilirsiniz.
- Pişirme esnasında, ciğere malum kuyruk yağından ekleyebilirsiniz. Bilhassa ciğer şiş biçimde yapacaksanız, bir sıra ciğer bir sıra yağ biçimde hazırlayabilirsiniz.
23.01.2024 06:32:41
Ciğer Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Ciğer Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|