Dolma biber turşusu, Turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Dünyanın en zengin mutfağına sahip olan ülkemiz turşu çeşitleri yönünden de oldukça zengindir. Dolma biber turşusu da bu lezzetli çeşitlerden sadece biridir. Türkiye nüfusunun neredeyse %80'i severek tüketmektedir. Genellikle ev hanımlarının severek uğraş verdiği dolma biber turşusu vitamin yönünden de oldukça zengindir.
Dolma biber turşusu için kullanılan sarımsak ve kırmızı kapya biberi olmazsa olmazlarındandır. Kapya biberin fazlasıyla faydaları bulunmaktadır sindirim sistemini düzenler hazmı kolaylaştırır kolesterolü düşürür damar tıkanıklığı oluşumunu engeller midede gaz birikimini önler endorfin hormonu salgılar ve mutluluk hissi verir sarımsak ise birçok derde devadır asırlardır kullanılan vitamin ve mineral deposu bu bitki İbn-i Sina'nın eserlerinde yer almıştır genetik müdahaleye uğramamış sarımsak damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede tansiyon ve kolesterolü düzenlemede kanı temizlemede şifa verici bitki olarak kullanılır bunlarla kalmayıp havuç lahana maydanoz isteğe göre kornişon salatalık da kullanılmaktadır. Turşu kurmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır, kimileri hazır turşu sularını tercih etse de en sağlıklı yöntem yine geleneksel yöntemdir.
Dolma Biber Turşusu malzemeleri
2 kilo dolma biber (Acı istenirse Antep biberi)
1 adet küçük lahana
5 adet kırmızı kapya biberi
1 baş sarımsak
5 adet havuç
5 adet kornişon salatalık
5 veya 6 adet yeşil biber
1 demet maydanoz
Suyu için gerekli malzemeler
1,5 su bardağı sirke
1 su bardağı tuz
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Dolma Biber Turşusu Nasıl Yapılır?
Dolmalık biberleri iyice yıkayıp sapları ve tohumlarını çıkartıyoruz.
Lahana, kapya biberleri, havuç, kornişon, yeşil biber ve maydanozu ince ince doğrayıp karıştırıyoruz ve yıkamış olduğumuz biberlere sıkıca dolduruyoruz, sarımsakları isteğimize göre iç malzemenin içine doğrayabiliriz ya da kavanoza dizdiğimiz dolmaların arasına serpebiliriz, doldurduğumuz biberlerin ağız kısımları yukarı gelecek şekilde kavanozlara diziyoruz sırasıyla ve üst üste dizme işlemimiz bittikten sonra sirkeyi kavanoza boşaltıyoruz daha sonra tuz ve limon tuzu ilave ettiğimiz 5 litre suyu da kavanoza boşaltıyoruz hava almayacak şekilde ağzını kapatıp beklemeye bırakıyoruz. 4 veya 5 hafta beklettikten sonra afiyetle yiyebiliriz.
20.01.2024 10:00:15
Dolma Biber Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Ben kış aylarında yemeğin yanında turşu tüketmeyi çok seviyorum ve ailece bir evde toplanıp turşularımızı basıyoruz. Dolmalık biber turşusu kavanozda çok yer kaplıyor. Sıkıştırıp mı basmamız gerekir yoksa bir iğne ile biberin havasını mı almamız gerekir? Daha önce yapan kimse var mı? Makbule . 02.10.2018 13:27:09
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024