Dolma Biber Turşusu

Dolma biber turşusu, Turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Dünyanın en zengin mutfağına sahip olan ülkemiz turşu çeşitleri yönünden de oldukça zengindir. Dolma biber turşusu da bu lezzetli çeşitlerden sadece biridir. Türkiye nüfusunun neredeyse %80'i severek tüketmektedir. Genellikle ev hanımlarının severek uğraş verdiği dolma biber turşusu vitamin yönünden de oldukça zengindir.
Dolma biber turşusu için kullanılan sarımsak ve kırmızı kapya biberi olmazsa olmazlarındandır. Kapya biberin fazlasıyla faydaları bulunmaktadır sindirim sistemini düzenler hazmı kolaylaştırır kolesterolü düşürür damar tıkanıklığı oluşumunu engeller midede gaz birikimini önler endorfin hormonu salgılar ve mutluluk hissi verir sarımsak ise birçok derde devadır asırlardır kullanılan vitamin ve mineral deposu bu bitki İbn-i Sina'nın eserlerinde yer almıştır genetik müdahaleye uğramamış sarımsak damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede tansiyon ve kolesterolü düzenlemede kanı temizlemede şifa verici bitki olarak kullanılır bunlarla kalmayıp havuç lahana maydanoz isteğe göre kornişon salatalık da kullanılmaktadır. Turşu kurmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır, kimileri hazır turşu sularını tercih etse de en sağlıklı yöntem yine geleneksel yöntemdir.

Dolma Biber Turşusu malzemeleri

  • 2 kilo dolma biber (Acı istenirse Antep biberi)
  • 1 adet küçük lahana
  • 5 adet kırmızı kapya biberi
  • 1 baş sarımsak
  • 5 adet havuç
  • 5 adet kornişon salatalık
  • 5 veya 6 adet yeşil biber
  • 1 demet maydanoz

Suyu için gerekli malzemeler

  • 1,5 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Dolma Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Dolmalık biberleri iyice yıkayıp sapları ve tohumlarını çıkartıyoruz.
Lahana, kapya biberleri, havuç, kornişon, yeşil biber ve maydanozu ince ince doğrayıp karıştırıyoruz ve yıkamış olduğumuz biberlere sıkıca dolduruyoruz, sarımsakları isteğimize göre iç malzemenin içine doğrayabiliriz ya da kavanoza dizdiğimiz dolmaların arasına serpebiliriz, doldurduğumuz biberlerin ağız kısımları yukarı gelecek şekilde kavanozlara diziyoruz sırasıyla ve üst üste dizme işlemimiz bittikten sonra sirkeyi kavanoza boşaltıyoruz daha sonra tuz ve limon tuzu ilave ettiğimiz 5 litre suyu da kavanoza boşaltıyoruz hava almayacak şekilde ağzını kapatıp beklemeye bırakıyoruz. 4 veya 5 hafta beklettikten sonra afiyetle yiyebiliriz.
20.01.2024 10:00:15
Dolma Biber Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dolma Biber Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Dolma Biber Turşusu"
Ben kış aylarında yemeğin yanında turşu tüketmeyi çok seviyorum ve ailece bir evde toplanıp turşularımızı basıyoruz. Dolmalık biber turşusu kavanozda çok yer kaplıyor. Sıkıştırıp mı basmamız gerekir yoksa bir iğne ile biberin havasını mı almamız gerekir? Daha önce yapan kimse var mı?
Makbule . 02.10.2018 13:27:09

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024