Dolma Harcı

Dolma Harcı, dolma bizim sofralarımızın baş tacı ve geleneksel yemeklerimizden biridir. Bir de soğuk bir kış gününde dışarıdan eve geldiğinizde mis gibi bir dolmanın sizi masa da beklediğini görmekten keyifli bir şey yoktur herhalde. Dolma denilince benim aklıma nedense direk olarak anne yemeği gelir. Güzel bir dolmayı bir anneden daha iyi yapacak kimse yoktur.
Ben dolmalarımı hazırlarken nedense başka hiçbir yerden tarif alma gereği duymam. Çünkü annemi dolma yaparken o kadar iyi gözlemlemişim ki lezzetli bir dolmanın sırrının dolma harcından geçtiğini bilmek gerekir. İşte size parmaklarınızı yedirtecek leziz ve doyulmaz bir dolma harcı

Dolma Harcı hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir?


Lezzetli bir dolma harcı için mutlaka kıymanızın hatırı sayılır bir şekilde yağlı bir kıyma olması gerekir ve mümkünse kıymanızı iki kez çektirin ve dolma harcınızı göz kararı hazırlamayın çünkü bu durumda dolma yapacağınız malzemeler arasında uyumsuzluk oluşur. Tam kıvamında bir dolma harcı için kullandığınız pirincin yarısı kadar mutlaka bulgur kullanın. Ayrıca tüm dolma harcı malzemelerini yoğurduktan sonra dolma harcınıza mutlaka yarım çay bardağı soğuk su koyarak tekrar yoğurun. Su sayesinde dolma harcınız topaklanmaz ve daha yumuşak olur.

Dolma harcı için gereken malzemeler

  • Yarım kilo çift çekilmiş orta yağlı dana kıyma
  • Her bir dolmalık malzeme için yarım yemek kaşığı pirinç
  • Her bir dolmalık malzeme için yarım yemek kaşığı kalın bulgur
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1.
    5 çay kaşığı kara biber
  • 1.5 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1.5 çay kaşığı kimyon
  • Yeterince tuz
  • Yarım kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet yemeklik kuru soğan
  • Yarım çay bardağı soğuk su

Dolma harcı nasıl yapılır?


Kıyma derin bir kaba alınır. Yemeklik soğan ve yeşillikler incecik doğranır, Salça, baharatlar, sıvı yağ ve damak tadınıza göre tuz eklenir. Yıkanmış ve süzdürülmüş pirinç ve bulgurda ilave edilir. Tüm malzemeler iyice yoğurulur. Son aşamada öylece dolma harcına su eklenip tekrar yoğurulur ve böylece nefis dolma harcınız hazır hale gelir. İstediğiniz sebzeye doldurabilirsiniz.

19.01.2024 10:46:30
Dolma Harcı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dolma Harcı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Dolma Harcı"
Iyi günler bugün dolma yapmaya karar verdim. Ben dolma içinde bir sürü malzemeyi ve baharatı karıştırarak çiğden sarmayı seviyorum. Fakat eşim tarafı dolma içini pişirerek yapıyor. Ben hiç yemedim yapmayı da bilmiyorum. Acaba pişirilerek yapılan dolma harcı lezzetli olur mu? Lütfen bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Valaşan . 31.08.2018

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024