Domates Dolması

Domates dolması, domates bir yaz sebzesi olduğu için domates dolması da genel olarak yaz mevsiminde daha sık yapılır. Kış mevsiminde de yapılması olağandır. Ancak kışın olan domatesler sera olduğu için kokulu değildir ve yaz mevsimin de yetişen domateslere oranla lezzeti daha azdır. Zeytinyağlı veya etli olarak domates dolmasını hazırlayabilirsiniz.
Özel günlerde, akşam yemeği için veya davet masanız da domates dolmasına yer verip masanızı renklendirebilirsiniz. Hem görsellik açısından hem de lezzet bakımından domates dolması çok hoşunuza gidecektir.

Domates Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 12 tane orta boy domates
  • 250 gr yağsız kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 şeker kaşığı karabiber ve kırmızı pul biber
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu ve maydanoz

Domates Dolması Nasıl Yapılır?


Domates dolmasının hazırlanmasına iç harç ile başlayın. Bunun için de öncelikle kıymayı bir kâsenin içerine alın ve üzerine bir tane kuru soğanı rendeleyin. Kıyma ile soğanı bir güzel karıştırın. Ardından baharatları ve tuzu ilave edin. Maydanoz ile dereotunu iyi bir şekilde yıkayın ve ince kıyım yapıp kıymanın üzerine alın. Bir su bardağı pirinci sıcak su ile yıkayıp suyun içerisinde birkaç dakika bekletin.
Akabinde pirinçlerin suyunu süzün ve kıymalı harcın içerisine alın. Domates ve biber salçasını da ilave edip harcı iyi bir şekilde karıştırın. Hazırlanmış olan iç harcı bir kenara kaldırın ve domateslerin iç kısımlarını hazırlamaya geçin.

Domatesleri yıkadıktan sonra keskin bir bıçak ile kapak olan yerlerini kopmayacak şekilde kesin. İç kısımlarını bir tatlı kaşığı ile bir kâsenin içerisine çıkartıp. İçleri oyulmuş olan domatesleri ters çevirin ve suyunu tamamen boşaltmasını sağlayın. Hazırlanmış olan iç harçtan domateslerin içlerine yarısına kadar gelecek şekilde doldurun. Bütün domatesleri doldurduktan sonra bir tencerenin içerisine yerleştirin. Domates dolmalarının iç kısımlarına gelmeyecek şekilde sıcak su ilavesi yapın ve tencereyi ocağın üzerine yerleştirin. Kısık ateş de domates dolmalarını yaklaşık 25 dakika kadar pişirin.

Domates dolmalarını pişirdikten sonra bir bezin arasına tencereyi sarın ve 5-10 dakika kadar demlendirin. İçerisinde pirinç olduğu için demlenmesinde fayda olacaktır. Yeteri kadar bekletilen domates dolmalarına servis tabağına dikkatli şekilde alıp yerleştirin. Domatesler piştiği için dağılma olasılığı çok fazladır. Dolmaları zedelemeden servis tabaklarına alıp yanında yoğurt veya arzuya göre garnitür ile sunum yapın.

Afiyet olsun.
19.01.2024 09:14:15
Domates Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Domates Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Domates Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024