Ekmek Dolması

Ekmek dolması, yapımı oldukça kolaydır. İsterseniz ekmeklerinizi bile kendiniz evde hazırlayabilirsiniz. Birer kişilik somun ekmekle daha güzel oluyor. Hem ikramı hem de yemesi daha kolay oluyor. Ancak ekmekleri yapamazsınız bunları hazır olarak alabilirsiniz. Özellikle hamburger ekmekleri bile işinize yarar. Ancak ekmek dolması yapacağınız ekmekler mutlaka bayat olmalıdır.
Aksi halde ekmek hamur haline gelir ve içini çıkarmakta çok zorlanırsınız. Ekmek dolması özellikle ramazan ayında sahurda sıkça yapılır. Oldukça doyurucu bir tariftir. İsterseniz bunun için daha büyük olan yuvarlak ekmek de kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz iç malzemesi olarak kıyma yerine tavukta tercih edilebilir. Dilerseniz ekmek dolmasını birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Ekmek dolması için gerekli malzemeler

  • 6 adet küçük boyda bayat top ekmek
  • 300 gram orta yağlı kıyma
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • Yeteri kadar tuz, yeni bahar, karabiber ve kimyon
  • Zeytinyağı

Ekmek dolması nasıl yapılır?


Önce ekmeklerin üstüne bıçak yardımıyla küçük kapaklar açın. Bir kaşık kullanarak ekmeklerini içini boşaltın. Ekmekler bayat olduğundan kolayca içini çıkaracaksınız. Ancak ekmeğin delinmemesine dikkat etmelisiniz. Ekmeklerin altısına da aynı işlemi yapın.

Bu arada dolma harcını hazırlamanız gerekiyor.
Tavanın içine zeytinyağı koyarak kızdırın. İçine küçük doğradığınız soğanı ve biberleri atın. Bunlar hafif sotelenmeli. Ardından kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. İçine kabukları soyulmuş, küçük doğranmış domatesi, ince kıyılmış sarımsağı atın. Malzemeler suyunu çekince içine kıyılmış maydanozu, tuzu, diğer baharatları ve ekmeklerin içinden çıkan içleri ufalayarak atın. Bunları karıştırarak 1-2 dakika daha pişirin. Daha sonra ocaktan indirebilirsiniz.

Hazırladığınız bu dolma harcını ekmeklerin içine doldurun. Üzerindeki kapağı kapatarak, bunları bir düz tabağın içine yerleştirin. İsterseniz tabağı biraz yağlayın ki ekmekler yapışmasın. Bu arada tabağı üzerine oturtacağınız bir tencereye su koyarak kaynatmaya başlayın. Üzerine tabağı yerleştirin. Ancak su kaynarken ekmeklere gelmesin. Buna dikkat edin. Bunu yapmamızın sebebi sadece bayat ekmeklerin yumuşaması içindir. Ekmeğin türüne göre yumuşama süresi değişebilir. Bu nedenle arada kontrol etmelisiniz. Bu yumuşatma işlemini ekmek dolması yenileceği zaman yapın. Çünkü beklerse ekmekler sertleşebilir.

Ekmek dolması iyice yumuşayınca bunları servis tabağına alabilirsiniz. Üzerlerine biraz sarımsaklı yoğurt ile tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber dökerek sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 18:49:58
Ekmek Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ekmek Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ekmek Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024