Ekşili dolma, dolma Türk mutfağında birçok sebze, meyve ile yapılabilen vazgeçilmez yemek türlerinden biridir. Ara sıcak olarak yapılabileceği gibi ana yemek olarak da sofraları süsleyebilen bir lezzettir. Ekşili dolma içinde nar ekşisi, limon gibi ürünler kullanılarak hazırlanır. Aşağıda vereceğimiz ekşili dolma tarifinde ekşiliği yakalayabilmek için nar ekşisi kullanılmaktadır.
Nar ekşisi ile mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz. Ekşili dolma nasıl yapılıyor, gelin hep birlikte deneyerek öğrenelim.
Ekşili Dolma İçin Gerekli Malzemeleri
- 40 tane biber ve biber kuruluk dolma
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi
- 250 gr kıyma
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı bulgur
- 2 tane orta boy kuru soğan
- 2 tane orta boy domates
- 3 diş sarımsak
- Yeteri kadar kuru nane
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz
Sosu için
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
Ekşili Dolma Nasıl Yapılır?
Kuru biber ve kuru patlıcan dolmalıkla bol su ile yıkanır. Uygun bir tencereye 2 litre kadar su ilave edilir ve ota hararetli ısıda kaynatılır. Kaynayan suyun içine yıkanan dolmalıklar eklenip, yarım saat kadar haşlanır. Yumuşayan dolmalıklar sıcak sudan süzgecin içine alınıp, suyu süzdürülür.
Pirinç ve bulgur yıkanarak çukur bir kabın içine alınır. Üzerine kuru soğan ve domatesler rendelenir. Domates salçası, biber salçası, kıyma, karabiber, nane, kırmızı pul biber, tuz, nar ekşisi, 3 diş sarımsak rendelenir. Son olarak sıvı yağ eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Soğumaya bırakılan dolmalıklar hazırlanan iç harç ile doldurulur. Dolmaların içine iç harç çok doldurulmamalıdır. Her bir dolmanın üzerinde hafif boşluk kalmalıdır. Dolan dolmalar uygun bir tencereye sıra sıra dizilir.
Sos tavasına tereyağı alınarak ısıtılır. Isınan yağa kırmızı pul biber ve nane eklenip karıştırılır. Hazır hale gelen sos tencereye sıralanan dolmaların üzerine gezdirilir. 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edilerek, tencerenin ağız kısmına uygun bir porselen tabak kapatılıp, tencerenin kapağı kapatılır. 5 dakika kadar harlı ocakta pişirilen dolmalar, ardından kısık ateşte 50 dakika kadar pişirilir. Bu aşamada suya ihtiyaç duyulursa üzerine sıcak su ilavesi yapılabilir. Pişme süresi de dolmalıkların haşlanma oranı ile alakalı olduğundan 50 dakikadan daha kısa ya da daha uzun sürebilir. Pişen ekşili dolma sıcak olacak şekilde servis edilir.
Afiyet olsun.