Ekşili Dolma

Ekşili dolma, dolma Türk mutfağında birçok sebze, meyve ile yapılabilen vazgeçilmez yemek türlerinden biridir. Ara sıcak olarak yapılabileceği gibi ana yemek olarak da sofraları süsleyebilen bir lezzettir. Ekşili dolma içinde nar ekşisi, limon gibi ürünler kullanılarak hazırlanır. Aşağıda vereceğimiz ekşili dolma tarifinde ekşiliği yakalayabilmek için nar ekşisi kullanılmaktadır.
Nar ekşisi ile mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz. Ekşili dolma nasıl yapılıyor, gelin hep birlikte deneyerek öğrenelim.

Ekşili Dolma İçin Gerekli Malzemeleri

  • 40 tane biber ve biber kuruluk dolma
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 250 gr kıyma
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • Yeteri kadar kuru nane
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı

Ekşili Dolma Nasıl Yapılır?


Kuru biber ve kuru patlıcan dolmalıkla bol su ile yıkanır. Uygun bir tencereye 2 litre kadar su ilave edilir ve ota hararetli ısıda kaynatılır. Kaynayan suyun içine yıkanan dolmalıklar eklenip, yarım saat kadar haşlanır. Yumuşayan dolmalıklar sıcak sudan süzgecin içine alınıp, suyu süzdürülür.

Pirinç ve bulgur yıkanarak çukur bir kabın içine alınır. Üzerine kuru soğan ve domatesler rendelenir. Domates salçası, biber salçası, kıyma, karabiber, nane, kırmızı pul biber, tuz, nar ekşisi, 3 diş sarımsak rendelenir. Son olarak sıvı yağ eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Soğumaya bırakılan dolmalıklar hazırlanan iç harç ile doldurulur. Dolmaların içine iç harç çok doldurulmamalıdır. Her bir dolmanın üzerinde hafif boşluk kalmalıdır. Dolan dolmalar uygun bir tencereye sıra sıra dizilir.

Sos tavasına tereyağı alınarak ısıtılır. Isınan yağa kırmızı pul biber ve nane eklenip karıştırılır. Hazır hale gelen sos tencereye sıralanan dolmaların üzerine gezdirilir. 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edilerek, tencerenin ağız kısmına uygun bir porselen tabak kapatılıp, tencerenin kapağı kapatılır. 5 dakika kadar harlı ocakta pişirilen dolmalar, ardından kısık ateşte 50 dakika kadar pişirilir. Bu aşamada suya ihtiyaç duyulursa üzerine sıcak su ilavesi yapılabilir. Pişme süresi de dolmalıkların haşlanma oranı ile alakalı olduğundan 50 dakikadan daha kısa ya da daha uzun sürebilir. Pişen ekşili dolma sıcak olacak şekilde servis edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 18:04:20
Ekşili Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ekşili Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ekşili Dolma"
İyi günler arkadaşlar, haftasonu arkadaşlarımı yemeğe davet etmek istiyorum. Birkaç çeşit yemek yapacağım.Bu yemeklerden birisi de ekşili dolma olacak.Ekşili dolmayı yapmak için tarif istiyorum.Ekşili dolmanın içine neler giriyor? Ekşiliğini arttırmak için neler konuluyor,malzemeleri nelerdir? Tarifini öğrenip misafirlerime yapmak istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
meryem . 01.11.2018 14:12:53

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024