Enginar Dolması Tarifi

Enginar dolması tarifi, enginar ömrü kısa olan bir sebzedir. Kış sonuna doğru çıkar, kısa sürede tükenir. Bu nedenle enginar dolması yapmak için acele etmelisiniz. Özellikle taze olduğu ilk zamanlarda yapraklarıyla birlikte bu tarifi denemelisiniz. İlerleyen zamanlarda enginarın yaprakları kartlaşmaya başladığından dolma yapamazsınız. Yapımı da oldukça kolay olduğundan, hiç zorlanmadan bu lezzeti sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Enginar karaciğere faydalı bir sebze olduğundan, mümkün olduğu kadar değerlendirmelisiniz. Etli, zeytinyağlı yemeğini, salatasını, dolmasını mutlaka deneyin. Enginarı pazardan tane hesabı alabilirsiniz. Ancak dolma yapacağınızdan, yaprakları gevşek olanları tercih etmeniz gerekir. Sıkı yapraklı enginar dolma için uygun olmaz. Evinizde kaç kişiyseniz, buna göre birer adet aldınız mı yeterli olur. Enginar dolması içinde salça, domates kullanmanızı öneriyoruz. Gerçi salçalı tariflerde var. Ancak verdiğimiz gibi denerseniz bundan vazgeçemezsiniz. Enginar dolmasına en fazla yakışan dereotu ve taze soğandır. Bu nedenle malzemelerinizi bol tutabilirsiniz. Pirinç ölçüsünü de her enginar için yaklaşık 1,5 yemek kaşığı pirinç yeterli gelir. Buna göre fazla miktarda yapacağınız dolmaya bu ölçüyle iç malzeme hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz dolmayı birlikte yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Enginar dolması tarifi için gerekli malzemeler

  • 4 adet dolmalık enginar
  • 6 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet dereotu
  • 3 adet taze soğan
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz

Enginar dolması tarifi nasıl yapılır?


Öncelikle enginarları ayıklamanız gerekiyor.
Enginarın saplarını kesin. Üstten baş kısmından yaklaşık 2 parmak kadar bıçakla kesin. Dışında bulunan büyük olasılıkla kart olan yapraklarını kopararak çıkarın. Bu aşamada enginarı tezgâhın üzerine ters çevirerek koyun. Tepesinden hafifçe bastırarak, yapraklarının aralarının açılmasını sağlayın. Bu arada daha önceden hazırladığınız içine yarım limon suyu koyduğunuz, suyu yanınıza alın. Enginarın en ortasında bulunan tüylü kısmı da bir tatlı kaşığı yardımıyla temizleyin. Enginarı limonlu suyun içine atarak kararmasına engel olun. Diğerlerini de aynı şekilde ayıklayın.

Şimdi enginar dolmasının iç harcını hazırlayabilirsiniz. Önce kuru soğanı incecik yemeklik şekilde doğrayın. İnce soğanları da incecik doğrayın. Dereotunu ayıklayın ve ince kıyın. Bunların içine yıkanmış pirinci, zeytinyağını, tuz ve karabiberi atın. Malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra, enginarları doldurmaya başlayabilirsiniz. Enginarın aralanmış yaprakları arasına kaşıkla harçtan koyun. Orta göbeğine de koyun. Dört tanesini de doldurunca bunları tencerenin içine yerleştirin. Bazıları bunu düdüklü tencerede pişiriyor. Ama taze olduğunda, normal tencerede de gayet güzel pişer. Bizde öyle yaptık zaten. Uygun boyda tencereye dolmaları yerleştirin. İçine biraz zeytinyağı gezdirin. Sıcak suyunu da koyunca, ocağın üzerine koyun. Önce yüksek ateşte kaynatın. Daha sonra altını iyice kısarak, 1 saat kadar pişmesini sağlayın. Daha sonra ılık olarak enginar dolması tarifini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 14:08:56
Enginar Dolması Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Enginar Dolması Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Enginar Dolması Tarifi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024