Etli Kuru Patlıcan Dolması

Etli Kuru Patlıcan Dolması; Güney ve Güney Anadolu bölgemizde taze patlıcanların yazın özellikle sonbaharda havaların kuru olduğu dönemde alınıp içerisinin oyularak gölge bir yerde kurutularak yapılması ile elde edilen kuru patlıcanların kışın dolma içi ile doldurulmasından yapılan yemektir. Özellikle Gaziantep, Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Mardin, Batman gibi yörelerimizde sıkça kurutularak yapılan bu yemeği ister etle ister etsiz olarak yapılabilmektedir.
Etli sevenler için elde kıyılmış el kıyması ile yapılan kuru dolma da farklı lezzeti ile sofralarda sunulmaktadır. Özellikle davetlerde hem göz doldurmakta hem de lezzeti ile beğenilmektedir.

Etli Kuru Patlıcan Dolması; her ne kadar farklı tarifler olsa da genelde kuru dolma yapımı benzer özellikler göstermektedir. Kuru dolma yaparken birkaç nokta ya dikkat etmek gerekmektedir. Öncelikle kuru patlıcanları sıcak suda haşlarken çok fazla beklet memeli çıkarır çıkarmaz da oda sıcaklığındaki suda bekletmelidir. Aksi takdirde patlıcanları fazla haşladığınızdan dolayı ezileceklerdir. Bu yazımızda sizlere Adana usulü etli kuru patlıcan dolmasının tarifini verelim.

Etli Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri

  • 15- 20 adet kadar kuru patlıcan

İç harcı için

  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı sumak
  • 2 çorba kaşığı, pul biber
  • 1 tatlı kaşığı, kimyon
  • 1 tatlı kaşığı, karabiber
  • 2 tatlı kaşığı, ince limon tuzu
  • 1 çorba kaşığı, kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet dereotu
  • Bir tutam maydanoz

Etli Kuru Patlıcan Dolması Sosu için

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 baş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 çorba kaşığı pul biber
  • 1 çorba kaşığı ince limon tuzu
  • 1 çorba kaşığı kadar sumak
  • 3 su bardağı kadar su
  • 1 çorba kaşığı, salça
Etli Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelik ile kuru patlıcanlarımızı kaynar suda hafif yumuşayana kadar haşlıyoruz. Daha sonra iyice yıkayıp suyunu süzüyoruz. İç harcı için soğanları, maydanozu, dereotunu doğrayıp hazır ediyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzüp bir kapta pirinç, soğan ve iç harcı için gereken diğer malzemeleri karıştırıyoruz. Patlıcanların içlerini çok olmayacak şekilde yarım olacak şekilde dolduruyoruz. Kuru patlıcanlarımızı tencereye diziyoruz. Sosu için küçük bir tencereye yağı koyup sarımsağı ezip ekliyoruz ve diğer malzemelerin hepsini koyuyoruz. 2-3 dakika kadar kavurup suyunu ilave ediyoruz Suyu dolmaların üzerine gezdiriyoruz ve dolmaların pişmesi için tencereye biraz daha su ekleyip, üzerini geçmeyecek bir şekilde orta ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Suyu eksildikçe su ilave edip. İyice pişince altını kapatıp biraz dinlendiriyoruz sonra sıcak olarak servis ediyoruz, afiyet olsun.
19.01.2024 02:34:45
Etli Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Etli Kuru Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024