Etli Lahana Dolması

Etli lahana dolması, Türk mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan etli lahana dolması yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzet ve doyurucu özelliği bakımından vazgeçilmeyen yemekler arasındadır. A, C vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan lahana lif, protein ve karbonhidrat bakımından da zengin bir sebzedir. Etli lahana dolması hem ana yemek hem de ara sıcak olarak tercih edilebilecek bir yemek türüdür.

Etli Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 tane büyük boy lahana (Yumuşak olmalı)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 kahve kaşığı kimyon
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Etli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?


Etli lahana dolmasının iç harcı için ilk olarak pirinç ve bulgur ayıklanarak bol su ile yıkanır. Yıkanan malzemeler karıştırma kabına alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince yemeklik olacak şekilde kabın içine doğranır. Domates salçası, biber salçası, kıyma, baharatlar, tuz, sıvıyağ yağ ve ince kıyılmış maydanoz malzemelere eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır.

Büyük bir tencere su ile doldurularak ocağa alınır ve kaynatılır.
Lahana yapraklarına ayrılır ve her bir yaprak kaynayan suya atılarak 4 dakika kadar haşlanır. Haşlanan yapraklar soğuk suyun altına tutularak süzülür. Tüm lahana bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Hazırlanan iç harç her bir yaprak lahanaya yeteri kadar koyularak sarılır. Sarılan lahanalar tencereye sıra sıra dizilir.

Sos tavasında tereyağı eritilir. Eriyen yağa biber salçası eklenerek karıştırılır. Hazır hale gelen sos tencereye dizilmiş lahana dolmasının üzerine dökülür. 1 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilir. Tencerenin ağzına bir porselen tabak kapatılır, tencerenin kapağı da kapatılarak, tencere ilk olarak yüksek ısıya alınır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu esnada dolma suya ihtiyaç duyarsa azar azar sıcak su ilavesi yapılabilir. Pişen lahana dolması sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 20:39:08
Etli Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Etli Lahana Dolması"
Merhaba ben lahana sarmasini çok severim sürekli annem yapardı. Fakat şu an farklı sehirlerdeyiz benlik defa yapacağım. İçini hazırladım fakat lahana nasıl haslayacagim pek bilgim yok siz dört dakika demişsiniz fakat lahana biraz sert dört dakikadan fazla haslarsam sararken yırtılır diye korkuyorum. Ne kadar haslamaliyim bilgi verir misiniz
Seher . 08.10.2018 16:28:50

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024