Etli Yaprak Dolması

Etli yaprak dolması, özellikle İç Anadolu bölgesinin en favori yemeklerinden bir tanesidir. Yaprak sarmasına hayır diyebilen hiç kimse tanımıyorum. Üzüm yaprağı bol miktarda kalsiyum içerdiğinden kemik sağlığı açısından çok faydalı bir besin maddesidir. Yaprak dolması zeytinyağlı olarak yapılabileceği gibi kıymalı ve kemikli et ile de yapılabilir.
Yaprak sarmasının makbul olanı ince ve uzun sarılmış olanıdır. Fakat etli olarak sarılacak dolmanın çok ince sarılmasına gerek yoktur. Yine de küçük tek lokmalık olarak sararsanız daha lezzetli olur. Yaprak dolmasının güzel olması harcın bol yağlı ve baharatlı hazırlanmasına bağlıdır. Ayrıca sarılacak yaprak ne kadar uç yaprağı adı verilen türden olursa o kadar lezzetli olur. Bu yüzden yaprak alırken sarı üzüm yaprağı almaya ve yaprağın ince olmasına özen gösterin. Etli yaprak dolması normal tencerede pişirilebileceği gibi güveç kabında da pişirebilirsiniz. Benim size tavsiyem güveç tenceresi varsa bu tencerede pişirilmesidir.

Etli yaprak dolması için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo salamura ya da taze yaprak
  • 400 gr. Kıyma
  • 2 parça kaburga kısmından kemikli et
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tutam taze nane
  • 1 tutam dereotu
  • 2 tatlı kaşığı toz nane
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Yeteri kadar tuz
  • Üzeri için bir adet limon

Etli yaprak dolması nasıl yapılır?


Etli yaprak dolmasının yapımı için öncelikle yaprağı hazırlayın.
Bunun için yaprak salamura ise tuzu iyice gidinceye kadar yıkayın. Hatta bir gece önceden ıslatırsanız tuzu daha kolay arınır. Eğer taze yaprak kullanacaksanız az tuzlu suda haşlayıp suyunu süzün. Daha sonra yaprak dolmanın içini hazırlamaya başlayın. Bir tencerenin içerisinde yemeklik olarak doğranan soğanı kıyma ile yarım su bardağı sıvı yağda kısık ateşte kavurun. Daha sonra içerisine baharatları ve salçaları da ekleyin. En son olarak yıkanan pirinçleri ilave edip biraz kavurun. İçerisine yarım çay bardağı su ekleyip suyu çektiğinde iç malzemenin altını kapatın. Daha sonra içerisine yeşillikleri doğrayıp karıştırın ve sarmak için biraz soğumasını bekleyin. Eğer yaprak salamura ise yine de daha tuzlu olacağından iç malzemeye daha az tuz kullanın. Dolmanın içi soğuduğunda istediğiniz şekilde sarın. Uygun gördüğünüz bir tencerenin ortasına kemikli eti koyun. Kenarlarına ise sarılan dolmaları dizin. Daha sonra kaynar su ilave ederek yağı üzerine gezdirin. Biraz kaynadığında tuzunu kontrol edip üzerine ilave edin. Etli yaprak dolması hazır.
19.01.2024 18:09:52
Etli Yaprak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Yaprak Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Etli Yaprak Dolması"
Etli yaprak sarması yapacaktım. Ancak yapraklarını dün gece suya koymayı unuttum. Yine de sarmayı yaptım. Yaprakların aşırı tuzlu olmasından korkuyorum. Bu durumu kurtarmak için yapabileceğim bir yöntem ya da püf nokta var mı sizce? Yaprak çok tuzlu olacak ve yenmeyeceğinden korkuyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Nisan . 29.09.2018 14:13:37

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024