Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay hem de lezzetli olan bu dolmadan kendinizi mahrum bırakmayın. Yazın ince kabuklu olan dolmalık biberlerden özenle seçerek, dolmanızı hazırlayın.
Etsiz hazırlayacağınız için, biraz iri boyda olan biberleri tercih edin. İç malzemesini de en iyi şekilde hazırladığınızda, dolmanızın tadına doyum olmaz. Dolmalara lezzet veren içinde kullanılan malzemelerdir. Bu nedenle elinizi korkak alıştırmayın. Özellikle etsiz hazırlanan biber dolmalarında yeşillikler ve zeytinyağı damak lezzetini sağlayan unsurlardır. Bu nedenle dikkat etmelisiniz. Haydi dolmayı birlikte yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Etsiz biber dolması için gerekli malzemeler

  • 12 adet dolmalık biber
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 adet domates
  • 1 adet domates (Üzeri için)
  • Sosu için zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası

Etsiz biber dolması nasıl yapılır?


Öncelikle dolmalık biberlerin çekirdeklerini ve saplarını ayıklayın.
Biberleri yıkayarak, süzgünün içine alın. Burada suları iyice süzülsün. Siz de dolmanın iç malzemesini hazırlamaya başlayın. Harcı kavurarak yapalım. Daha kokulu ve lezzetli olacaktır. İsteyenler harcı çiğden de yapabilir. Çiğden yaparsanız, bütün malzemeleri doğrayarak karıştıracaksınız. Yine de dolmalık fıstıkları az kavurmalısınız.

Geniş bir tavada zeytinyağı ile dolmalık fıstıkları kavurmaya başlayın. Biraz sararınca içine yemeklik doğranmış kuru soğanları atın. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. İçine yıkadığınız pirinci atarak kavurmaya devam edin. Pirinçlerde beyazlamaya başladığında, salçayı ilave edin. Salçanın kokusu çıkınca, kabukları ayıklanmış minik doğranmış domatesleri atın. Bu esnada harcı karıştırmaya devam edin. İçine kuru naneyi, karabiberi ve tuzu atın. Maydanoz ve dereotunu ince kıyarak, içine ilave edin. İç harç suyunu çekince ocağı kapatabilirsiniz. Artık biberleri doldurmaya başlayabilirsiniz.

Önce dolmalık biberlerin içlerini parmağınızla hafifçe tuzlayın. Bu dolmanın daha lezzetli olmasını sağlar. Sonra her birinin içini fazla sıkıştırmadan harçla doldurun. Üzerlerinde bir parmak kadar boşluk kalsın. Buraya kestiğiniz domates dilimlerini koyun. Biber dolmalarını yayvan fazla derin olmayan dolma tenceresine yerleştirin. Üzerine tavada zeytinyağı ve domates salçasını kızdırıp, sıcak su ilave ettiğiniz sosu gezdirin. Etsiz biber dolması içine koyacağınız suyun miktarı biberleri az geçmelidir. Fazlasını koymayın. Gerekirse pişerken içine sıcak su ilave edebilirsiniz. Tencereyi ocağa koyarak kaynatmaya başlayın. Kaynayınca hemen ocağı kısın. Bu şekilde dolmalarınızı kısık ateşte pişirin. Ocaktan indirince, etsiz biber dolmasını ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt ikram etmeyi unutmayın.

Afiyet olsun.
19.01.2024 19:37:29
Etsiz Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etsiz Biber Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Etsiz Biber Dolması"
Evimizde hiç kimse et ve et ürünleri tüketmiyor. Annem geçenlerde etsiz biber dolması hazırladı. Ancak sitenizdeki tarif ışığında yaptığımız dolma pişince inanılmaz şekilde yıkıldı. Acaba çok fazla etsiz biber dolmasını kaynattığımız dan dolayı mı dolma yıkıldı? Yada bir malzemeyi mi fazla koyduk?
jale aydın . 07.09.2018 15:37:14

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

Fırında Kabak Dolması

Fırında Kabak Dolması: Anadolu'nun farklı lezzetlerinden biri de fırında kabak dolmasıdır. Dolmalar ülkemizin en bilinen yöresel yemeklerindendir. Kabak dolm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024