Fırında Biber Dolması, Lezzetiyle dillerden düşmeyen dolma çeşitleri ev hanımlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Yapılışının kolay olması ve lezzetli olması nedeniyle hemen hemen bütün yaş grupları tarafından tercih edilmektedir. Her kişinin tercih ettiği dolma çeşidi farklıdır. Zengin Türk mutfağında birden fazla dolma çeşidi bulunmaktadır.
Dolmaların tarifleri ve tatları kişiden kişiye ve yöreden yöreye değişmektedir. Fırın yemeği sevenler içinde dolma çeşidi bulunmaktadır. Bu tariflerden biri de fırında biber dolmasıdır. Fırında biber dolmasının tarifi şu şekildedir.
Fırında Biber Dolması malzemeleri
10-12 adet dolmalık yeşil biber
1- 1,5 su bardağı pirinç
300 gram kıyma
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
Bir tutam maydanoz
3 diş sarımsak
2 adet orta boy yemeklik soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı sumak
21,5 çay bardağı sıvı yağ
60 gram tereyağı
Fırında Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Öncelikle dolmalık biberleri temizce yıkayın ve daha sonra sapını çıkarmak için sapının yanından içe doğru bastırarak sapını çıkartın. Sapını çıkardıktan sonra içindeki tohumları da silkeleyerek çıkartın. Biberin saplarını atmayan daha sonra üzerini kapamak için lazım olacaktır. Biberleri hazırladıktan sonra kenara koyun ve iç harcını hazırlamaya başlayın.
İç harcı için öncelikle pirinçleri yıkayın. Daha sonra pirinçleri bir kabın içerisinde yarım saat ılık suyun içinde bekletin. Yarım saat beklettikten sonra pirinçleri süzün ve üzerine doğranmış soğanları, kıymayı, maydanozu, yağını, baharatlarını ve tuzunu ilave ederek karıştırın. İç harını hazırladıktan sonra daha önceden hazırladığını biberlerin içini hazırladığınız iç harcı ile doldurun. Biberlerin içine çok doldurmamaya dikkat edin. Çünkü pişerken dağılabilir. Biberlerin içini doldurduktan sonra çıkardığınız saplar ile biberlerin ağzını kapatıp tencereye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra biberlerin üzerinden 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve pişmesi için yetecek kadar su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Daha sonra dolmaları orta ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinçler piştikten sonra biberler tencereden çıkartıp fırın tepsisine dizin. Dizdikten sonra her bir dolma biberinin üzerine parça parça tereyağı koyun. Daha sonra 150 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 03:12:25
Fırında Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
biber dolmasını bu güne kadar hep tencerede su ile pişiriyordum. Ancak bu sefer biber dolmasını bir de fırında pişirmeyi deneyeceğim. ü,stünün altına göre daha fazla kızaracağını düşünüyorum. bu durumlarda birazz piştikten sonra çıkarıp tekrar çevirmem gerekir mi yoksa kendiliğinden pişmesi mi gerekiyor? Sanem . 02.11.2018 19:16:30
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024