Halep Dolması

Halep dolması; ismini ilk defa duymuş olabilirsiniz. Ama sakın şaşırmayın. Aslında birçoğunuz bu tada aşinasınız. Halep dolması olarak bilinen dolma herkesi çok beğenerek yediği kuru patlıcan dolmasıdır. Kuru patlıcan dolmasına özellikle İç Anadolu'nun bazı illerinde Halep dolması adı verilir. Halep dolması adı verilmesinin en bilinen sebebi bu lezzetin Halep şehrinde de çok fazla yapılmasındandır.
Ben genellikle Halep dolması yaptığımda aynı anda kuru biber de doldururum. Özellikle misafirleriniz için yapacağınız Halep dolmaların da kuru biber ile yapıldığında serviste daha şık görünür. Halep dolması için gerekli olan patlıcanı kendiniz yaz mevsimlerinde yapıp kışa hazırlayabileceğiniz gibi piyasada satılan ve daha orijinal tat ve görüntüye sahip patlıcan kurusundan da yapabilirsiniz. Halep dolmasının içini hazırlarken lezzetin sırrının sumak ve limon tuzu olduğunu da asla unutmayın. Ne kadar limon kullanırsanız kullanın limon tuzunun verdiği ekşiliği yakalayamazsınız. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Halep dolması için gerekli malzemeler

  • 20 adet kurutulmuş orta boy patlıcan,
  • 100 gr. Kıyma,
  • 1,5 su bardağı pilavlık pirinç,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • 1 çorba kaşığı domates salçası,
  • 1 çay kaşığı biber salçası,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Yarım çay kaşığı pul biber,
  • Yeteri kadar tuz.
  • Yeteri kadar sıcak su.

Halep dolması nasıl yapılır?


Halep dolması yani kuru patlıcan dolmasının yapımı için ilk önce kuru patlıcanların haşlanması gerekir. Kuru patlıcanı doğrudan soğuk suya atmayın. Eğer soğuk su ile haşlamaya başlarsanız patlıcanlar sertleşir. O yüzden patlıcanları su kaynamaya başladığında atın. Patlıcanları yaklaşık 15 dakika haşlamanız yeterli olur. Haşlanan kuru patlıcanları süzün ve soğuması için bir köşeye alın.

İç malzemesini pişirerek yapabileceğiniz gibi çiğ malzeme ile de yapabilirsiniz. Ben dolmaları yaprak ve lahana dolması hariç çiğ harç ile yapmayı tercih ediyorum. Bunun için derin bir kabın içerisine yıkanmış pirinç ile tüm iç malzemelerini çiğ olarak birleştirip iyice karıştırın. Soğuyan kuru patlıcanları kaşık yardımıyla yarısına kadar çok sıkı olmayacak şekilde doldurup pilavlık bir tencereye tek sıra olacak şekilde dizin. Bir kenarda su kaynatarak Halep dolmasının üzerine tamamını kapatacak şekilde dökün. Daha sonra kalan sıvı yağı da üzerine dökerek yüksek ateşte kaynayıncaya kadar bekletin. Yemeğin tuzunu da kontrol ederek eksik ise tuz ilave edin. Halep dolması yaklaşık 40 dakika içerisinde pişmiş olur. Halep dolmasının yanına yoğurt veya limon koyarak servis yapabilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.
20.01.2024 11:31:40
Halep Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Halep Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Halep Dolması"
İyi günler bana bugün akşam misafir gelecekte bir kaç tane yemek yaptım ama yanına çeşit olsun diye halep dolması yapmak aklıma geldi ama tam olarak bilmiyorum. Halep dolmasi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır. Bu halep dolmasının en püf noktası nedir.
Naire . 02.09.2018

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024