İşkembe Dolması Tarifi

İşkembe Dolması Tarifi, İşkembe dolması, öğrendiğim kadarıyla Mardinli Süryanilere bağlı bir yemek türüdür. Mardin ve ilçelerinde sıkça yapılmış olan farklı bir dolma türü. İsmi büyük ihtimalle şiveden şiveye değişim gösteriyor. Kibbe, kibe, kibbeh diyenler var. Hangisi gerçek çözemedim. Kibe ya da kibbeh diye Arapların içli köfteye dediklerini öğrendim.
Bumbar dolmasına kibe diyenler bile var. İşkembeyi sevenler, bu yemeğe bayılacaklar. Ancak imalatı oldukça uğraştırıcı. Ben bilhassa dikme aşamasında bayağı zorlandım. Olmazsa olmaz bir yemek çeşidi değil. Her zamanda yapılamaz ama bu yemekler bir kültür zenginliğidir. Bu tatların unutulmaması adına tariflerimiz arasında bulunsun istedim. Yapılışında anlattım ama bir önemli noktayı da söylemek istiyorum, sakın içini çok fazla doldurmayın. Pişerken hem işkembeler küçülür hem de iç malzemesi şişiyor. Bu sebeple içini az koyun. Bununla birlikte burada içerisine daha çok pirinç koyuyorlar ama ben bilhassa yöresel dolmalara bulguru daha çok yakıştırıyorum. Buyurun işkembe dolmasına:

İşkembe Dolması Malzemeleri

  • 2 tane kuzu işkembe
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 kocaman boy soğan
  • 250 gr. Kuşbaşı et
  • 1 yiyecek kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı su
  • 2 diş sarımsak
  • Reyhan, yarım çay kaşığı yenibahar, kimyon, karabiber

İşkembe Dolması Nasıl Yapılır?


İşkembeleri çok güzel bir şekilde yıkayın. Bir çorba kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz atıp elle ovalayın sonra 15 dk.
Bekletip iyice yıkayın. Tekrar üst kısmına çıkacak kadar soğuk su koyup, yeniden sirke ekleyin ve en az 3 saat kadar bekleyin. (Bu teknikle ağır kokusunun hafiflemesi sağlanır. Bu işlemi akşamdan yapıp sabaha dek soğuk bir yerde bekletebilirsiniz). Sudan aldığınız işkembeleri 10×20 cm (Tahmini olarak bir el büyüklüğünde) parçalara kesiniz. Ben bütün işkembeden tam tamına 8 tane dolma çıkardım. Diğer tarafta bir tencereye yemeklik doğradığınız soğanı 3-4 yemek kaşığı zeytinyağıyla hafif pembeleşene kadar pişirin. Çok ufak doğranmış parça etleri de ekleyip soteleyin. Sonra salçayı ilave edip eritin. Bulgur, sarımsak ve baharatları da ekleyip bir güzel karıştırın. Yarım su bardağı su koyup, suyunu çekene kadar pişirin. Kestiğiniz işkembe parçalarının 2 tarafını dikip açık kalan yerlerinden 1.5 çorba kaşığı kadar iç koyun. Çok koymayın, iç şişiyor, işkembe ise küçülüyor. Doldurduğunuz açık meydana gelen kısmı da dikin. Bütün parçaları böyle diktikten daha sonra, düdüklü tencereye koyun. Üzerine çıkana civarı sıcak su ekleyin. Ağır kokmasın diye, suyuna 2 tane minik soğan ve 5-6 tane tane karabiber ekleyin. Defne yaprağı da olabilir. Tencerenin düdüğünü indirdikten daha sonra 1 saat pişirin. Sıcak sıcak servis yapın. Yerken önce ipini çekip çıkarın. İşkembelerini bıçakla bölüp pilava karıştırarak yiyin.

NOT: İşkembeden çıkan parçaları sakın atmayın. Onlarla nefis bir işkembe çorbası yapabilirsiniz.
19.01.2024 07:23:47
İşkembe Dolması Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İşkembe Dolması Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İşkembe Dolması Tarifi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024