İşkembe Dolması

İşkembe dolması; koyun gibi ot ile beslenen hayvanların mideleri dört odadan oluşur. Yedikleri otlarda bulunan selülozun sindirilmesi oldukça zordur. Bu sindirimi sağlamak için hayvanların midesi odadan oluşur ve her oda kendi enzimleriyle sindirimi gerçekleştirir. Bu odalardan ilki ise işkembedir. İşkembe harika bir protein kaynağı olan işkembe düşük yağ oranıyla yüksek lif içeren kalsiyum açısından zengin bir besindir.
İşkembe vücudun temel ihtiyaçları olan fosfor, kalsiyum, çinko gibi minerallerle, yüksek oranda B12 vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca işkembe dolmasının iç harcı pirinçli yapıldığı gibi bulgurlu da yapılmaktadır. Sarımsak ve limonla sos yapılıp servis yapıldığında ise gerçekten iştah açıcı bir şölen haline gelir.

İşkembe dolması için gerekli olan malzemeler

  • 2adet kuzu işkembesi.

İçi için gerekli olan malzemeler

  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 200 gr. Kıyma
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3- 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 su bardağı su
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
İşkembe dolması nasıl yapılır?

Öncelikle iki adet işkembeyi vaktiniz varsa kokusunu atması için akşamdan da yapabilirsiniz.
Bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz ile işkembeleri iyice ovalıyoruz ortalama yarım saat kadar bu şekilde bekletiyoruz. Dana sonra bir kap içerisine işkembeleri alıp üzerini aşacak soğuk su bir miktar sirke ilave edip 2- 3 saat kadar bekletiyoruz. Beklettikten sonra alıp kenara alıp iç harcını hazırlamaya başlıyoruz. İç harcı hazırlamak için uygun bir kap içerisine 200 gr. Kıyma, bir su bardağı yıkanmış bulgur, küp-küp doğranmış kuru soğanı, bir yemek kaşığı biber salçası, bir yemek kaşığı tuz, bir çay kaşığı kırmızı pul biber, kimyon, karabiber, kuru nane ve bir su bardağı suyu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Yapacağımız işkembeyi istediğimiz şekle göre kesip bir kenarı açık kalacak şekilde dikiyoruz. İşkembe dolmasının açık kalan kısmından iç harcı çok olmayacak şekilde kesip dikiyoruz. Daha sonra doldurduğumuz işkembe dolmalarını uygun olan bir tencereye diziyoruz. İşkembe dolmasının üzerine dökmek için beş su bardağı suyun içerisine bir yemek kaşığı domates salçasını koyup iyice çırpıyoruz. Çırptığımız bu karışımı tencereye dizdiğimiz işkembe dolmasının üzerine döküyoruz. Üzerine de iki dış rendelenmiş sarımsakları ekleyip pişmesi için ocağa bırakıyoruz. Kaynayıncaya kadar hızlı ateşte kaynadıktan sonra da kısık ateşte işkembeleri yumuşayıncaya kadar ortalama bir saat kadar pişiriyoruz. Düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirilebilir. Pişen işkembe dolmasını sıcak olarak servis yapıyoruz.
21.01.2024 02:04:05
İşkembe Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İşkembe Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İşkembe Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024