İskilip Dolması

İskilip Dolması, genellikle Çorumun İskilip ilçesinde yapılan yöresel bir yemek çeşididir. İskilip dolması bir ismi dolma olsa da bir çeşit etli bir pilavdır. Ama lezzet bakımından diğer pilavlara göre kıyaslarsanız sıradan pilavlara göre çok lezzetlidir. İskilip dolması özellikle düğün ve sünnet davetlerinin vazgeçilmez yemeğidir. İskilip dolması özel bakır kazanlarda pişirilmektedir.
Türkiye'nin yemek çeşitliliği düşünüldüğü zaman hazırlama aşaması en zor olan yemeklerin içerisinde yer alır. Evliya çelebi, ünlü eseri olan Seyahatname de İskilip dolmasından söz ederken saray yemeği olarak söz etmiştir. İskilip dolmasında kullanılan pirinç bile farklı bir pirinçtir. İri ve yuvarlak taneli akçeltik türü bir pirinçtir. İskilip dolması büyük kazanlarda en az 8 saat odun ateşinde pişirilen ve pilav üzerine çokça et konularak yapılmaktadır. İskilip dolmasının yapımı zor olmasından dolayı evlerde günlük bir yemek olarak yaygınlaşmasa da yine canınız istediği zaman veya da evinize bir misafiriniz geleceği zaman evinizde malzemeleriniz olduğu sürece yapıp servis edebileceğiniz bir yemek türüdür. Gelelim İskilip dolmasının yapılışına.

İskilip Dolması Tarifi İçin Malzemeleri

  • 1 kilo kuzu eti
  • 5 su bardağı pirinç
  • 3 adet soğan
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay kaşığı karabiber

İskilip Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle elinize bir kap alarak içerisine tuz, su koyunuz ve karıştırınız.
Daha sonra pirinçleri tuzlu suyun içerisine ilave ediniz ve yarım saat bekletiniz. Beklettikten sonra pirinçleri süzünüz ve güzel bir şekilde yıkayınız. Daha sonra elinize bir derin tencere alarak içerisine tereyağını koyunuz ve ocağın üzerine yerleştiriniz. Tereyağı eridiği zaman tuzu, pirinççi, karabiberi ilave ediniz ve 5 dakika kadar kavurunuz. Daha sonra üzerine biraz su ekleyiniz biraz bekledikten sonra tencerenin ağzını kapatınız ve pirinç dinlenmesi için biraz bekleyiniz. Daha sonra eti büyük parçalar halinde kesiniz ve bir tavada yarım saat kızartınız. Daha sonra soğanların kabuğunu soyunuz ve bir tabağın içerisine güzel bir şekilde ince ince kıyınız. Elinize bir tencere alarak içerisine biraz yağ koyunuz ve kıydığınız soğanları ilave ederek ocağın üzerine yerleştiriniz. Biraz karıştırdıktan sonra biraz tuz ve karabiber ilave ediniz ve karıştırınız. Daha sonra kızarttığınız etleri tencereye atınız ve su ekleyiniz. Et kaynamaya başlayınca tencerenin içerisine bir tepsi yerleştiriniz. Kaynattığınız pirinçleri temiz bir bez torbanın içerisine koyarak tepsinin üzerine yerleştiriniz. Daha sonra tencerenin kapağını kapatınız ve kapağın etrafını hamurla sıvayınız. Hamurla sıvarken buharın çıkması için bir parmak girecek kadar delik bırakınız. Kısık bir ateşte 3 saat pişiriniz ve ocaktan indiriniz. İskilip dolması hazır hale gelmiştir. Dilediğiniz zaman sıcak bir şekilde yiyebilir ve servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 03:23:07
İskilip Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İskilip Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İskilip Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024