Kabak Dolması

Kabak dolması, çok sevdiğiniz kabak sebzesiyle lezzetli bir dolma hazırlamak isterseniz tarifimizi deneyebilirsiniz. Bildiğiniz gibi kabak çok yönlü bir sebzedir. Yemeğinden, kavurmasına, mücverine, salatasına, böreğine, dolmasına kadar çeşitli pişirme şekilleri bulunuyor. Bu şifalı, besleyici sebzeyi herkes tüketmelidir. Hem sindirimi kolay hem de besin değerleri bakımından vazgeçilmezdir.
Yaz sebzesi olmasına rağmen, artık kışın bile kabak yetiştiriliyor. Bu nedenle her mevsim kabağı bulabiliyoruz. Kabızlık çekenler, kansızlık çekenler, tansiyonu olanlar, sinirleri gergin olanlar, basuru olan, prostatı olan herkes kabağın nimetlerinden yararlanmalıdır. Üstelik kabak dolması çok kolay hazırlanıyor. İster zeytinyağlı ister etli, kıymalı olarak dolmanızı yapabilirsiniz. Her birinin lezzeti farklı oluyor. Şimdi kabak dolmasını birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kabak dolması için gerekli malzemeler

  • 1 kg dolma için uygun boyda kabak
  • 350 gram orta yağlı dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • Biraz taze nane ya da kuru nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı

Üzeri için malzemeler

  • Sade ya da sarımsaklı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 5-6 dal dereotu
  • Biraz sızma zeytinyağı

Kabak dolması nasıl yapılır?


Dolmayı yapmaya kabakları hazırlamakta başlayalım.
Önce kabuklarını soyarak, kabakları ortadan ikiye kesin. Dolma yapacağınız zaman fazla büyük boyda kabak almayın. Düzgün, orta boyda olanları tercih edin. Daha sonra kabakların içini oyacak yardımıyla itinalı şekilde, kabakları kırmadan oyun. Kabakların içinden çıkanları mücver yapımında kullanabilirsiniz. Bunları sakın atmayın.

Şimdi sıra dolmanın içini hazırlamaya geldi. Önce soğanları ince yemeklik şekilde doğrayın. Domateslerin kabuklarını ayıklayarak, minik küp şeklinde doğrayın. İçine dereotunu ve maydanozu ince kıyarak koyun. Pirinçleri yıkayarak, içine ilave edin. Domates salçasını, kıymayı, zeytinyağını ve baharatları da koyun. Dolma harcı hazırlandı, artık kabakları doldurmaya başlayabiliriz.

İçini oyduğunuz kabaklara bu harçtan doldurmaya başlayın. Yalnız harcı fazla koymayın, kabakların üzerinde biraz boşluk kalsın. Pirinçler pişince kabaracağı için, dışarılara taşmasın. Kabak dolmasının her birinin üzerine domates dilimleri koyun. Bunları tencerenin içine yerleştirin. Bir tavanın içinde zeytinyağını ve salçası kızdırmaya başlayın. Buna biraz sıcak su ilave edin. Bunu tenceredeki kabak dolmasının üzerine gezdirin. Tencereyi ocağa alarak, önce yüksek ateşte kaynamasını sağlayın. Daha sonra ocağın altını kısın ve dolmaları bu şekilde pişirin. Unutmayın her yemek kısık ateşte daha iyi pişer. Ortalama 20-30 dakika içinde kabak dolması pişer. Yanında yoğurt ve dereotu ile kabak dolmasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 22:12:00
Kabak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kabak Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kabak Dolması"
Karışık dolma yaparken ( biber,patlıcan, patates )sebzelerin tadı birbirine geçer mi?
Serenay . 07.09.2018 03:03:17

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024