Kalamar Dolması

Kalamar dolması günümüzde daha çok deniz olan bölgelerde yapılan yiyeceklerden biridir. Doğu bölgelerde çok fazla yapılmayan ve hatta bilinmeyen bu yemek tabi ki bir deniz ürünü olan kalamardan yapılmaktadır. Son derece lezzetli bir protein ve enerji kaynağı olan kalamar dolması, insanların çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Oldukça lezzetli olan bu dolmanın yapılışı oldukça zordur.
Fakat sizlerde tarifimi okuyarak bu mükemmel dolmayı yapabilirsiniz. Kalamar dolması yapılırken yapılacak en önemli durum tabi ki kalamarların teze olmasıdır. Bu durumun lezzet açısından çok büyük önemi bulunmaktadır. Çünkü kalamarlar taze olmadığı zaman daha sıkı bir yapıya gelirler ve birçok kişinin damak tadına hitap etmez. Kalamar dolması peynirli olarak yapılmaktadır. Bazı insanlar bu dolmayı peynirsiz yapsalar da bu dolmanın orijinali peynirlidir. Sizlerde peynirli yaparsanız bu dolmadan çok daha fazla lezzet alabilirsiniz. Kalamar dolması yaklaşık olarak iki ya da iki buçuk saatinizi alacaktır. Bu nedenle sizlerde planlarınızı bu duruma göre ayarlayın. Özellikle İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ ilinde çok yaygın olarak tüketilen kalamar dolması en çok da bu şehirlerde yapılmaktadır. Kalamar aslında ahtapottur. Bu nedenle doğuda yaşayan ve ilk kez kalamar dolması gören kişiler bu yemeği yemekten çekinirler. Bu nedenle kalamar dolması ülkemizde birçok kişinin damak tadına hitap etmez. Eğer sizlerde kalamar dolması yemek isterseniz sadece birazdan söyleyeceğim malzemeleri alarak bu dolmayı yapabilirsiniz.

Kalamar Dolması İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • İki adet kalamar,
  • Üç adet kırmızı biber,
  • Bir adet kırmızı biber,
  • Üç diş sarımsak (İsteğe bağlı)
  • Yarım limon,
  • Bir çay kaşığı tuz ve 1 dal kekik,
  • İki adet domates,
  • Bir adet küçük kuru soğan,
  • Bir çay bardağının biraz altında zeytinyağı,

Kalamar Dolması Nasıl Yapılır?


Tarifimizin en başında bir tava içerisine iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve bu yağın üzerine kuru soğanları ince ince doğrayın. Soğanların üzerine ise kırmızı biberleri ve yeşil biberleri ince ince doğrayın ve ocağın altını açarak bu malzemelerin iyice kavrulmasını sağlayın. Soğanlar hafif pembeleşince içerisine domatesleri küp-küp küçük doğrayın ve bir miktar tuz ekleyerek iyice karıştırın. Bu şekilde suyunu iyice çekene kadar pişirin.

Şimdi ise kalamarların tümünü çok temiz olacak şekilde temizleyin. Temizlenmiş olan kalamarların içlerini biraz önce yapmış olduğumuz sebzeli harçlar ile doldurun. Bir tabağın içerisine zeytin yapının tümünü boşaltın ve içerisini doldurduğunuz kalamarların tümünü bu yağ içerisine sırayla batırarak tavanıza dizin. Bu arada belirtmek isterim ki kalamar yapımı sırasında kullandığınız tava kalamarların pişmesinde çok büyük önem taşımaktadır. Kalamarları tavaya kafaları gelecek şekilde koyun ve kızdırın.

Kalamar dolması pişerken zaman kaybetmeden hemen limonları küçük dilimlere ayırın ve sarımsağı da ince ince dilimlere ayırarak tava içerisine karışık bir şekilde ekleyin. Tava üzerine kekik serpiştirin. Bu şekilde 4-5 dakika boyunca pişirin. Pişirme sırasında ateşin derecesine çok önem verin kısık ateşte olmamasına özen gösterin.

Afiyet olsun.
19.01.2024 16:41:36
Kalamar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalamar Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kalamar Dolması"
kalamarı nasıl temizleriz
Pekşen . 13.01.2016

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024