Kara Lahana Dolması

Kara lahana dolması, özellikle Karadeniz bölgesinde çok yapılır. Ancak ülkemizin her yerinde satılan bir sebzedir. Oldukça faydalı olduğundan, bu tarifi denemenizi öneririz. Ancak pişerken biraz inatçı bir sebze. Bu yüzden sabırlı olmanız gerekir. Arada kontrol ederek, iyice pişirmelisiniz. Eğer ortada bulunan saplarını keser ve ikiye ayırarak dolmayı sararsanız daha kolay pişecektir.
Sarmakta fazla zorlanmazsınız. Aynı asma yaprağı sarar gibi sarabilirsiniz. Kara lahanayı bağlar halinde satarlar. Dolma için 3 bağ almanız bir tencere dolma yapmanızı sağlar. Bu lezzetli tarifi yaparak, kara lahanayı çocuklarınıza bile sevdirebilirsiniz. Zaten yaprak sarmasını çok severler, buna da bayılacaklar. Dilerseniz birlikte dolmayı hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kara lahana dolması için gerekli malzemeler

  • 3 bağ kara lahana
  • 300 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı iri pilavlık bulgur
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Kara lahana dolması nasıl yapılır?


İlk işimiz kara lahana yapraklarının saplarını koparmak olsun.
Biliyorsunuz hayli uzun sapları vardır. Daha sonra tencerede su kaynatarak, yıkadığınız kara lahanaları suyun içinde 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra suyunu süzerek, hemen soğuk suya tutun. Kevgirin içinde bekleterek, suyunun süzülmesini sağlayın. Bu arada dolmanın içini hazırlamaya girişebilirsiniz.

Bulgur ve pirinci ayıklayarak yıkayın. Bunları geniş bir kâsenin içine alın. İçine ince doğradığınız soğanı, sarımsağı ve kıyılmış maydanozu ilave edin. Nar ekşisini, salçaları, tuzunu, karabiberini, zeytinyağını ve kıymayı koyarak harcı iyice karıştırın. Mümkünse elinizle iyice yoğurun. Böyle daha iyi karıştırabilirsiniz.

Şimdi kara lahanaları tezgâha alarak, ortalarındaki saplarını kesin ve yaprakları ikiye bölün. Bu kalın damarlar pişmesini iyice geciktiriyor. Her bir parçaya 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyarak, aynı yaprağı sardığınız gibi sarın. Sararken yine yapraktaki gibi damarlı olan tarafını içe getirin. Bunları yayvan dolma tenceresine sıralayın. Hepsini sarınca sosunu hazırlamaya başlayın. Tavanın içinde tereyağı ve salçayı kızdırın. İçine 3 bardak kadar sıcak su koyun. Kaynadıktan sonra bunu dolma tenceresi içine dökün. Biraz da içine tuz serpin. Ortalama olarak 1 saat kadar kara lahana dolması pişmelidir. Siz yine pişip pişmediğini kontrol edersiniz. Piştikten sonra sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 11:17:04
Kara Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kara Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kara Lahana Dolması"
Kara lahana dolmasını yapıyorum ama ekşi olmasını çok istiyoruz. Ne yapsam tam ekşiliği sağlayamıyoruz. Ekşi yapabilmem için limon tuzu eklesem herhangi bir lezzet kaybı ya da bize bir zararı olabilir mi?
Matuke . 01.09.2018

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024